Anställda orkade inte jobba kvar på kritiserade gruppboendet

Före detta anställda vid det kritiserade gruppboendet i Boden säger att de inte orkade jobba kvar på grund av arbetsmiljön. "Man tycker det är okej att prata illa om anhöriga och brukare".

Före detta anställda vid gruppboendet i Boden vittnar om arbetsmiljö med hård jargong.

Före detta anställda vid gruppboendet i Boden vittnar om arbetsmiljö med hård jargong.

Foto: Stellan Mäki

Boden2024-10-23 00:01

NSD har träffat tidigare anställda vid det kommunala gruppboendet i Boden som fått stark kritik från föräldrarna Thomas Persson och Linda Nordström. Vi har tidigare berättat om föräldrarna som anmält gruppboendet till IVO för vanvård av deras döttrar.  

"Sofia" jobbade på gruppboendet knappt ett år innan hon inte orkade längre och sa upp sig. Hon beskriver en arbetsplats med en stenhård jargong.

– Man pratar illa om brukare, anhöriga till brukare och kollegor och kallar dem vid fula namn, och det värsta är att det är helt okej från chefshåll. Det är som att man inte förstår brukarnas individuella funktionsnedsättningar och vilket behov de har av stöttning och hjälp i vardagen, säger hon.

Sofia har alltid tyckt att kontakten med anhöriga är jätteviktig men på gruppboendet blev hon kritiserad för hur hon arbetade.

– Om man inte har duster med anhöriga så anses det inte bra. Då har man inte varit duktig. Man ska inte ha kontakt med anhöriga, de ska överhuvudtaget inte komma dit tycker man. Och det är ju jättetokigt eftersom gruppboendet är deras anhörigas hem.

"Kent", som även han jobbat på gruppboendet mindre än ett år, beskriver en arbetsplats med hårt språkbruk bland personalen. 

– Man har hört uttryck som att "man borde slå in fontanellen på brukaren" bara för att man upplevt hen som krävande. Eller att man skulle vilja slå ner en anhörig som är upprörd, säger han.

Kent säger att bristerna när det gäller arbetsstruktur och rutiner är enorma. Han får medhåll av Sofia.

– Om det uppstår en akut situation med brukarna som man löser, så får man skäll för att man inte löst det som teamchefer och enhetschef vill. Men det finns ju ingen handlingsplan så man vet aldrig hur man ska göra, säger hon.

En akut situation kan till exempel vara att en brukare blir allvarligt sjuk och måste akut till sjukhus.

– Ledningen kan ju inte stå och skälla på oss som jobbar samtidigt som man inte gjort sitt eget jobb.

Sofia och Kent menar att personalomsättningen på boendet är hög och att arbetsmiljön är orsaken till personalen slutar.  

undefined
Anna-Karin Nylund, ordförande på Kommunal Boden, har inte information om att arbetsmiljön är sämre på det aktuella gruppboendet.

Fackförbundet Kommunal i Boden vill inte bekräfta den bild som de tidigare anställda ger.

Har facket fått signaler om att arbetsmiljön är exceptionellt dålig vid just det här gruppboendet? 

– Nej. Dålig arbetsmiljö finns överallt, mer eller mindre. Det sticker inte ut någonstans, säger Anna-Carin Nylund, ordförande.

Så här säger Jeanette Nordberg, verksamhetschef Boende och Stöd, angående vittnesmålen från tidigare anställda:

– Jag vill inte kommentera enskilda boenden med hänsyn till de brukare som bor där, och jag vill inte kommentera personalärenden och före detta anställdas upplevelser via media. Om man som tidigare anställd har synpunkter så tycker jag att det är bättre att ha en direktkommunikation och välkomnar att man tar kontakt med mig för ett samtal, och inte via media. 

Har gruppboendet rutiner för de anställda vid akuta situationer?

– Absolut. Det är därför man har daglig styrning där vi säkerställer hur dagen ska förlöpa och händer det någonting utöver det så kontaktar man den som behöver kontaktas beroende på situationen. Det kan vara enhetschefen eller det kan vara verksamhetschefen. I en verksamhet finns det alltid saker att förbättra och det är ingenting konstigt med att man kan ha synpunkter på hur arbetet ska bedrivas, vilket är bra.

– Det hör till när man bedriver en verksamhet, ett arbetslag, att man har olika åsikter. Vi bedriver ett ständigt förbättringsarbete för att säkerställa goda levnadsvillkor för våra brukare.

Hur ser personalomsättningen ut på gruppboendet?

– Det har varit en del personalomsättning av olika anledningar. Till största del för att man inte har velat jobba med antingen SoL- eller LSS-brukare i och med att vi först startade som ett samsjuklighetsboende innan det blev LSS. Man har även angett flytt till annan ort eller utbildning som orsak när man valt att lämna oss. 

Sofia och Kent är fingerade namn.                                                                                                                                                                 

undefined
Linda Nordström och Thomas Persson riktade i NSD hård kritik mot gruppboendet. Föräldrarna har anmält boendet till IVO då de anser att deras döttrar vanvårdas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!