Vattenkvaliteten blir bättre för varje år och mängden rovfisk ökar tack vare reduktionsfisket.
I fjol skedde fisket i stor skala och man tog upp 10 ton vitfisk. I år har det snarare handlat om underhållsfiske och resultatet ligger i dag på 1,6 ton.
– Fjolårets stora resultat visar att behovet var stort och att vi nu, med lägre fångster, börjar närma oss en bättre balans, säger Robert Westin.
I år startade reduceringsfisket rekordtidigt eller den 16 maj med mindre budget..
- K, C och M röstade igenom en egen budget i december 2018. Den innebar att det togs bort drygt tre miljarder från naturvård vilket innebar att liknande projekt som vårat restaureringsprogram försvann. Kommunen fick därför inte beviljat samma omfattning pengar i år som man hade i fjol så därför blev fyra istället för åtta veckor.
– Förutom månadsfisket har jag också under ytterligare en tvåveckorsperiod vittjat två dagar i veckan. Det är nu färdigt, säger Westin.
Han märker att vattenkvalitén blir bättre för varje år. Robert Westin tar vattenprover på ideell basis varje måndag under hela sommaren utanför projektet.
– Jag tycker det är viktigt att vi hela tiden har en bra uppföljning för att se resultatet av det vi gör. Annars gissar vi bara. Siktdjupet är en tydlig indikator på bättre vattenkvalité. Sedan ser man hur fosforhalterna, som är näring, ser ut i vattenproverna, säger Westin.
Lägre fångster av vitfisk visar också att Svartbyträsket börjar närma sig en bättre balans.
– Årets underhållsfiske är ändå viktigt så att inte beståndet av vitfisk ökar igen. Jag vet att kommunen också håller på att titta på olika lösningar men ingenting är beslutat säger Robert Westin.
Kommunalrådet Claes Nordmark (S) deltog under näst sista turen av sommarens reduktionsfiske.
– Det var härligt att på plats i Roberts båt på Svartbyträsket se att den tjocka algsoppan från i fjol är mycket tunnare i år. Det visar att åtgärderna har effekt även om det kommer att ta tid att få sjön helt återställd.
– När vi vittjade fiskefällorna innehöll de mer rovfisk än i fjol. Som före detta biolog fick jag gåshud av att se hur snabbt den mäktiga rovfisken gös återhämtar sig. Vi fick flera årsyngel som vi släppte tillbaka i sjön. Svartbyträsket håller helt klart på att återhämta sig och vårt arbete fortsätter, säger Nordmark.
Fortsätter ni ändå fiska nästa sommar?– Ja, om projektet får beviljat pengar för det är flera saker som Svartbyträsket har problem med. Det är för lite gädda och abborre i sjön och så länge det är så är vi tvungen att fortsätta med underhållsfisket helt enkelt för att hålla bestånden. Blir siktdjupet bättre så kommer gäddor och abborrar att kunna jaga bättre.
I år har man även sett en ökning av olika former av vattenväxter i träsket tack vare bättre siktdjup.
– Om solljuset inte når ned till botten skulle växterna inte växa. Så bättre siktljus och ännu mer vattenväxter ger mer lekområden till gädda och abborre. Så långsiktigt kommer rovfisksbestånden att öka. Först när vi ser att sjöarna börjar klarar av att hålla nere vitfisken så har vi gjort vårt jobb med reduktionsfisket, säger Robert Westin.