Kommunerna har ansvaret för de 20 första assistanstimmarna per vecka. Därför blir Försäkringskassan aldrig inblandad i dessa beslut.
Problem har dock uppstått kring ärende som omfattar personlig assistans, som överstiger dessa veckotimmar.
– Det finns brukare som har ett betydligt större behov, påpekar Mats Björk, administrativ chef på socialförvaltningen.
I de fallen ska kassan betala ut ersättning för den personliga assistansen, enligt socialförsäkringsbalken, SFB. Men eftersom kommunen har det yttersta ansvaret för alla invånare i kommunen går kommunen in och tillgodoser det behovet redan innan kassan har handlagt dessa ärenden klart.
– Gör vi bedömningen att behoven är så här stora så gör Försäkringskassan sannolikt en liknande bedömning, men vi har ärenden idag som kassan beslutat om och som retroaktivt bär tillbaka i tiden till 2016-17. Handläggningen kan ta en otrolig tid, förklarar Mats Björk.
Det innebär att Bodens kommun i dagsläget ligger ute med pengar och i minst ett ärende kommer kommunen förlora runt en miljon kronor.
– Jag kan inte säga hur mycket det handlar om i dagsläget, eftersom vi håller på att utreda det och måste gå igen varje enskilt ärende. Men det blir snabbt mycket pengar, säger Mats Björk.
När kassan fattat sitt beslut kunde kommunen tidigare återsöka ersättningen för den personliga assistansen retroaktivt direkt från Försäkringskassan. Men den har nu ändrat sina rutiner.
– Nu skickar de en faktura till oss på de första 20 timmarna för hela perioden och betalar ut resten direkt till brukaren och utföraren, som därmed får dubbelt betalt. Dels av oss, dels av kassan. Först därefter ska vi få tillbaka resterande belopp av brukaren/utföraren, förklarar Mats Björk.
Kommunen får besked av Försäkringskassan att den har fattat ett beslut om ersättning för personlig assistans. Kommunens och kassans beslut kan dock skilja sig åt avseende beviljade timmar. För att då kunna reda ut vad kommunen ska återsöka för belopp måste den få information av Försäkringskassan.
– Där har det uppstått problem, eftersom alla handläggare inte lämnar ut underlaget vad kassan har betalt ut, säger Mats Björk.
Man skyller på sekretessen. Det här har gjort att Bodens kommuns relation till Försäkringskassan för att få en bra överföring av information kring dessa ärenden har blivit väldigt knepig.
Mats Björk berättar om ett fall som de hade nyligen. Kassan ställde krav på att det ska finnas ett avtal mellan utförararen och den brukare, som valt bort kommunen. Det ska vara upprättat inom en viss tid.
– Om inte det är gjort säger kassan plötsligt att de inte betalar ut några pengar alls. Då kan inte vi återsöka något av utföraren.
Han ifrågasätter att kommunerna ska behöva stå för ett sådant schabbel. När han frågat kommunens jurist om kommunen måste ställa samma villkor på avtal i sina beslut, fick han svaret att det inte är säkert att kommunen enligt lagen kan det.
Dessutom finns det ytterligare en sak som upprör socialchefen Catharina Liljeholm. Enligt en dom ska kommunerna täcka de externa utförarnas sjuklöner.
– Det är helt otroligt och känns jättekonstigt. När man tänker på sjukfrånvaron i vår egen förvaltning, så har vi ju möjligheter att påverka den genom att jobba med förebyggande åtgärder, säger hon.
Den möjligheten saknar de när det gäller andra utförare.
När utförare fakturerar kommunen för sjuklöner vill den säkerställa att sjukfrånvaron är korrekt, men den som granskar detta är Försäkringskassan. Den vägrar dock i dagsläget att lämna ut dessa underlag till Bodens kommun på grund av sekretess.
Mats Björk anser att det delade huvudmannaskapet i de här frågorna ställer till med väldigt mycket bekymmer. Han önskar att det bara ska finnas en huvudman. Kommunen kan fortfarande vara utförare om brukarna väljer dem.
– Det skulle underlätta administrationen.
Han och Catharina Liljeholm påpekar dessutom att kostnaden den senaste tiden har ökat med ungefär en miljon kronor per år. Socialchefen skulle vilja veta vad det beror på.
LSS-utredningen som överlämnades till regeringen i början av året föreslår att staten ska ta hela ansvaret för personlig assistans. När utredningen hade presenterats visade det sig, enligt socialnämndens ordförande Beatrice Öman (S), att de övriga partierna i januariöverenskommelsen hade olika uppfattningar om den.
– Därför drogs den tillbaka för att utredas vidare.
Hon vet inte hur man tänkte när man delade på huvudmannaskapet mellan stat och kommun, men säger att det skapar ekonomiska besvär varje år för Bodens kommunen.
– Lagstiftningen är så här och vi kan inte göra något åt det.
Hon tycker naturligtvis att det inte är bra och välkomnar en lagändring.