Men först godkände fullmäktige tekniska utskottets rapport om taxenivåer för lokaltrafiken. Maria von Schanzt (M) frågade var 100-kortet för ungdomar försvunnit.
– Jag vill bara kolla att det gäller fortfarande och kommer att gälla framöver. Att det ingår i hela det här paketet.
När ärendet var uppe i kommunstyrelsen och återremitterades fanns ett förslag att höja priset på ungdomskortet från 100 till 500 kronor. Men i rapporten nämns inte 100-kortet.
Lena Goldkuhl (S) förklarade att det ursprungliga ärendet bestod av flera olika delar.
– Vi har renodlat det.
På kommunfullmäktige fanns enbart rapporten om uppdraget att utreda differentierade taxor.
– På nästa fullmäktige kommer ärendet, som behandlar ungdomskortet. Det ska beredas först, säger Lena Goldkuhl.
Hon berättar att de inte kommer föreslå en höjning med 400 kronor, utan förslaget som ska beredas är en höjning till 350 kronor per år från och med den 1 juli i sommar. Det införs också en möjlighet att köpa ett kort för 175 kronor, som gäller sex månader. Höjningen gäller dock enbart att projektet 6-19 inte införs.
Projektet innebär att ungdomar mellan sex och 19 år erbjuds subventionerade resor med kollektivtrafiken inom Norrbottens län. I dagsläget utreder Länstrafiken möjligheten att genomföra det.
Målet med uppdraget var att en taxeförändring ska öka resandet kollektivt och minska bilåkandet. Enligt rapporten ryms inte beställningstrafik inom ramen för tekniska förvaltningens befintliga budget.
Den frågan hanterades därför separat. Fullmäktige beslutade att införa beställningstrafik en dag per vecka till och från byarna Unbyn, Harads och Gunnarsbyn till och från Bodens centrum. Det kostar 182000 kronor per år. Pengar som tekniska nu får.
Den som vill följa med på veckoturen måste senaste dagen före ringa Länstrafikens kundservice och säga att man kommer att nyttja tjänsten.
– Då får man åka med bussen och vi hoppas att jättemånga ska göra det, säger Lena Goldkuhl.
Resenären betalar egenavgift enligt Länstrafikens taxa.
John Öberg (C) sa att det här är något som Centerpartiet har arbetat för länge.
– Det ger en möjlighet för fler människor att åka till och från byarna på ett hållbarare sätt. Det är jätteroligt och leder till ett mer inkluderande samhälle. Centern vill att hela Boden ska utvecklas. Vi prioriterar unga och miljö på landsbygden.
Han tycker att så många som möjligt ska ta den här chansen.
Ingemar Karlsson, Bodenalternativet, påpekade att det här måste marknadsföras så att byborna verkligen får vetskap att möjligheten finns. Bussarna kommer även att stanna på flera ställen längs sträckan till och från stan.
– Med risk för att bli en dysterkvist, sa Inge Andersson (BA) att de inte ska förvänta sig någon stor rusning.
Sead Maglic (NSVP) lovade att som ordförande i tekniska utskottet marknadsföra beställningstrafiken.
Catarina Ask (MP) tycker det här ligger helt rätt i tiden.
– Det finns betydlig bättre saker man kan göra om man på allvar vill utveckla landsbygden. Det här är symbolik, sa Inge Andersson.
– Det är en början och det ena utesluter inte det andra, replikerade Catarina Ask.