Bioenergi exporteras

I går lastade Swebo Bioenergy i Boden en värmecentralen, som ska skeppas över till delstaten New Hampshire. Där ska den värma upp ett universitet. Swebo ska i höst etablera ett kontor i USA och steg två blir att dra igång produktion. Omsättning pekar mot en fördubbling.

Mikael Jansson, delägare i Swebo Bioenergy, och Bertil Engmna, VD, talar om att bryta jungfrulig mark i USA. Värmecentralen i bakgrunden ska till New Hampshire och i höst ska företaget ha ett eget kontor någonstans i Amerika. Steg två blir att starta egen produktion så snart som möjligt.FOTO: Lena Tegström

Mikael Jansson, delägare i Swebo Bioenergy, och Bertil Engmna, VD, talar om att bryta jungfrulig mark i USA. Värmecentralen i bakgrunden ska till New Hampshire och i höst ska företaget ha ett eget kontor någonstans i Amerika. Steg två blir att starta egen produktion så snart som möjligt.FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2009-08-01 06:00
Sedan årsskiftet är Bertil Engman VD på Swebo Bioenergy. Han har 28 års erfarenhet som VD inom svensk industri.
- Men jag har inte någon gång under hela mitt yrkesliv stött på ett företag, som genom skicklighet och en osannolik timing har en produkt som så väl passar marknadens efterfrågan. Det finns ingenting som är så politiskt korrekt som att investera i förnyelsebar energi.
Men Mikael Jansson, delägare i Swebo Bioenergy, berättar att när de började var det många som såg dem som tok. Nu har det vänt. Han och hans bror Magnus Jansson uppfattas som framåtsiktande visionärer.
Lönsamt samarbete
Swebo Bioenergy har ett samarbetsavtal med Luleå tekniska universitet. Ett fruktbart samarbete för båda parter, säger Bertil Engman.
- Swebo äger rätten att exploatera uppfinningarna och universitetet har full frihet att publicera sina nya rön och rapporter. Så den nya tekniken är vetenskapligt kontrollerad och verifierad. Det är nyckeln till Swebos framgång.
Tillsammans skapar de nya energikällor och utvecklar tekniker för att utvinna energi ur bland annat hästgödsel, laxrens och kycklinggödsel. Till exempel innehåller laxrens stora mängder fett. Torkat laxrens tumlas med torrflis och processas för att kunna brännas och ge energi.
- Vi har inte universallösningen, men vi är ett komplement, säger Bertil Engman och ser den amerikanska marknaden som jungfrulig mark.
Värmecentralen som i går lastades för att transporteras till New Hampshire är inte den första som företaget skeppar över. För platsbygget köps tjänster där.
USA-etablering väntar
- Men på sikt kan vi inte fortsätta att skeppa över värmecentraler till USA. Våra ägare förväntar sig att vi etablerar verksamhet där så fort som möjligt och exploaterar marknaden i USA. Den ligger vidöppen, säger Bertil Engman.
Amerikanska Sustaintable Technologies Fund är hälftenägare och etableringen i USA är också ett sätt att möte marknadens krav där. Swebos anläggningar i USA kommer att kräva underhåll många år framöver.
Var företags kontor kommer att ligga är inte klart. Bertil Engman säger att det finns flera alternativ. På måndag åker han tillsammans med vd:n för Swebo International, Mattias Lindgren, över till USA. Bland annat ska de besöka delstaten Maryland.
- Guvernören där har varit och besökt oss i Boden. Han har framfört sina önskemål för att underlätta en etablering där, säger Engman, som dock tycker att det är genant att inte kunna visa upp en Swebo-anläggning på plats.
Fördubblad omsättning
- Vi har levererat värmecentraler i hela Sverige och Norge, men ingen till Bodens kommun. I stället får vi ta våra gäster från USA och England till andra kommuner.
I dag har Swebo Bioenergy ett 30-tal anställda i Boden och lokala avtal med underleverantörer. Bertil Engman vill inte ge några siffror på hur många nya arbetstillfällen det kan bli i framtiden.
- Orderingångstakten ger en fördubblad omsättning för 2009 som motsvarar cirka 100 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om