Björknäseleverna tog hem Vildmarkens kocktävling

Björknäsgymnasiets kockelever lagade exklusiva viltmåltider över öppen eld. Sedan grillades deras rätter av en professionell jury som utsågs dem till slutsegrare.

Försiktigt. Emil Bäck tillagar Parmesanflarn.

Försiktigt. Emil Bäck tillagar Parmesanflarn.

Foto: Lena leffler

BODEN2015-03-27 10:03

–Helt fantastiskt att våra egna elever vinner hela tävlingen, säger projektledaren Peter Holmbom.

Det är också segrarna från Björknäsgymnasiets hotell och restaurangprogram som varje år kör Vildmarkens kocktävling för gymnasieelever. I år lagades maten på den militära campen Ängesholmen och ingredienserna var vildsvinskarre, vildfångad lax och laxrom från Luleälven.

Tremannalagen kom från Stockholm, Lycksele, Köping, Örebro, Luleå och Boden.

–Laxen har vi valt för att se hur eleverna filear den och tillvaratar fisken på ett bra sätt, säger Bodenläraren Kenneth Vinblad von Walter.

Sex timmar var avsatt för matlagningen över öppen eld. Bodenlaget inledde med varmrökt lax, ljummen potatissallad, friterad svartkål, parmesanflarn. Intressant tillbehör var Lappgubbens glödeldsbakade gahkku med kärnat örtsmör. Luleå gymnasieskola valde en rimmad och granrisinbakad lax med buljong på grillat laxhuvud. Tävlingens jury bestod av professionella kockar där Juryns ordförande är den kände tv-kocken Gustav Trädgårdh, segrare av TV 4:s " Kockarnas Kamp".

–Det ska bli spännande och se om de får fram någon mat överhuvudtaget, säger juryordföranden.

Kul med återväxt

Han tycker det är roligt att se återväxten av kreativa och ambitiösa unga kockar.

– Det blir spännande att se vad eleverna kan skapa för maträtter. Vildsvin kan vara lite knepigt, säger Gustav Trädgårdh.

Bodenlaget Emil Bäck, Felicia Fagerström och Markus Andersson tyckte bara det skulle kännas spännande att tävla under press och utmana sig själva.

–Svårast är att få till elden och temperaturen. Det känns lite pirrigt att få laga mat åt så högt uppsatta och duktiga kockar, säger Emil Bäck.

Är du krävande när eleverna är så nervösa?

–Jag hoppas verkligen att de är nervösa. Det är ett tecken på engagemang, säger juryordförande Trädgårdh.

Under tävlingen så höll Bodeneleverna ett bra arbetstempo. Första huvudrätten med laxtallriken föll domarkocken Simon Lahti i smaken.

–Jättefin lax. Väldigt fint upplagt. Här möter det fina köket vildmarken, betygsätter Lahti.

Nästa varmrätt var köttet eller vildsvinskarrén.

–Kockjuryn får jämföra bidragen mot varandra. Det är ju trots allt skollever som vi bedömer. Det är klart att man får vara snällare än i ett svensk mästerskap eller i ett världsmästerskap, säger juryordförande Gustav Trädgårdh.

Spännande väntan

Efter kocktävlingen var genomförd blev det också en spännande väntan tills torsdagskvällens bankett då vinnarna utsågs. Bästa kockarna kom från Björknäsgymnasiets restaurangprogram, Luleå kom två och Lycksele blev trea. Full norrlandspott med andra ord.

–Jättekul. Gustav Trädgårdh tyckte det var glasklart att Bodenlaget skulle komma etta. De var bäst. Vi är grymt stolta över elevernas prestation, säger projektledaren Peter Holmbom.

Även Emil Bäck i vinnarlaget var nöjd över segern och att senare i vår få göra sin praktik hos Gustav Trädgårdh på hans restaurang Sjömagasinet i Göteborg.

–Jätteroligt både vinsten och praktiken. Vårat lag vann för att vi hade en helhet i fiskrätten med många moment och olika konsistenser. Vildsvinet var varmt vid serveringen tyckte juryn och gott även om de inte tyckte om vildsvin. Juryn tyckte även att vi vann på våra förberedelser före tävlingen och lagarbetet, säger Emil Bäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om