För cirka tre år sedan började man på Svantes vilt och bär titta på halalslakt, eftersom det fanns en efterfrågan. En iman har godkänt företaget för halalslakt och det är det enda slakteriet i landet som utför halalslakt på ren.
–·Vi gjorde ett par slakter då, sammanlagt omkring 250 renar. Vi har inte gjort någon halalslakt den här eller förra säsongen av olika omständigheter. Det blir lite dyrare och är lite krångligare, säger Andreas Renberg.
Djuren bedövas
Det som hänt nu är, att i samband med att ett halalslakteri skulle starta i Norge så intervjuades Svante Renberg av sameradion. Efteråt fick företaget ta emot mycket starka och upprörda reaktioner.
–·Egentligen är halalslakt humanare än vanlig slakt och vi följer gällande djurskyddsregler. Djuret bedövas och det är egentligen ingen skillnad mot vanlig renslakt, säger Andreas Renberg.
Blev hotade
Han berättar att de har försökt att svara på alla mail och att de flesta har nöjt sig när de fått en tydligare information om hur slakten går till.
–·Men en del är inte resonabla. Det spelar ingen roll vad jag säger.
Företaget fick också motta ett mail med hot om att deras fabrik skulle brännas ned och om de tänkt på att höja försäkringen.
–·Efter att jag svarat honom tog han tillbaka hotet och vi har inte gjort någon polisanmälan. Något dödshot har inte förekommit. Vi ligger lågt och hoppas att det ska blåsa över, säger Andreas Renberg.
Religiös slakt
Vid en halalslakt följer de vissa rituella regler.
–·De är väldigt noga med att djuren ska vara väl omhändertaget och mår bra innan slakt. Det var ett av kraven, säger Andreas Renberg.
I och med att man bara får slakta ett djur åt gången och måste avvakta till djuret är helt stilla innan slakten kan på börja tar det längre tid än vid vanlig slakt. Mellan varje ren måste även allt blod spolas bort. En veterinär är alltid närvarande för besiktning.