– Vi har bestämt oss för att ha ett helt år av firande som så många som möjligt ska kunna ta del av, säger Mats Ohlsson, jubileumssamordnare.
Vid infarten till centrum står den glittriga 100-årsskylten där Mats Ohlsson, kommunchefen Mats Berg, och kommunens eventproducent Linnéa Byberg låter sig fotograferas.
Under året hittills har de genomfört över 70 programpunkter i jubileets tecken.
– Vi har försökt ”växla upp” de arrangemang vi redan brukar ha så att de ska bli större, men har också en del nya, säger Linnéa Byberg.
Ett av de största blir lördagskvällen som går under namnet Närhetsliv 2019, då Bodens alla eldsjälar ska hyllas.
– Vi vill synliggöra alla dem som jobbar ideellt och som är så viktiga för Boden och kommer att var det i framtiden också, säger Mats Berg.
Boden har en bra sammanhållning och bodensarna har aldrig känt något lillebrorskomplex gentemot grannkommunen Luleå, berättar han.
– Tvärtom. På 1960- och 1970-talen reste Luleåborna hit för att roa sig. Vi hade en stark musikscen och brett nöjesliv. I samband med att sjukhuset lades ner och militären bantades i början av 2000-talet drabbades Boden av en liten kris, men nu är självförtroendet på väg upp igen.
I Boden finns över 300 föreningar som är bärande för samhället, berättar han.
Några av de ideella krafterna återfinns på handbollskansliet varje torsdag förmiddag då ett 40-tal herrar från Kamratföreningen gamla BBK träffas för att prata gamla minnen, dricka kaffe och lyssna på någon inbjuden gäst.
– Boden har alltid har varit en bra idrottsstad, säger Ralf Näsvall, själv gammal simmare och idrottsledare.
Det var när militärer flyttade hit från olika landsändor som de tog med sig intresset för sina idrotter och startade sektioner för en rad sporter i Boden, berättar han.
Idag har de besök av Peter Gitselov, projektledare för Fritidsbanken, som gratis lånar ut sport- och fritidsutrustning, något som blivit populärt bland barnfamiljer.
Själv spelade ryskfödde Peter Gitselov fotboll i Superettan i Boden innan han blev proffs. När han slutade flyttade han tillbaka till Boden igen. Här han har han startat Boden City, ett fotbollslag för nyanlända.
– Jag vill kände att jag ville ge någonting tillbaka och Boden behöver ju växa och bli 30000 invånare. Om vi kan erbjuda de nyanlända en meningsfull fritid så ökar chansen att de stannar och bildar familj här.
På Ågårdens äldreboende ett par hundra meter bort bor en av Bodens absolut äldsta invånare, Margareta Selberg, 99 år. Hon växte upp i Överstbyn, men minns hur de ibland tog bussen in till Boden för att handla skor.
– Det var högtidligt varje gång.
Hemma i byn drev familjen jordbruk och under kriget tog de emot norska flyktingar, som hon sedan fortsatte att brevväxla med. Efter kriget fick en liten tysk pojke komma och bo hos dem en tid för att komma bort från sin krigsdrabbade stad.
Nu när hon har flyttat in till stan brukar hon ta rullatorn och promenera runt i Boden. Varje vecka går hon på tisdagsträffen i kyrkan.
Eliud Karlsson, 94 år, promenerar varje dag hemifrån Sveafälten till kaféet Opalen. Han minns hur det var när han cyklade in till staden som barn.
– Vid stadshuset stod det hästar i långa rader medan bönderna gjorde sina ärenden.
Han hade sitt första jobb som springsjas på mejeriet 1939-1942.
– Det var fullt av militärer i stan och jag fick åka med mjölk och grädde till kaféerna.
Han har arbetat 45 år som ingenjör i Kiruna, men efter pensionen längtade han tillbaka.
Utanför gallerian passerar Faten Qudaih med sin dotter Rose. Hon är asylsökande från Gaza i Palestina. Även hon tycker om Boden.
– Det är tyst här och en liten stad. Det är bra för mig.