Boden står inför stora neddragningar

Bodens kommun står inför omfattande neddragningar. Personal kommer att sägas upp. Det kan bli större grupper och klasser inom förskolan och skolan. Dagverksamhet och ledsagning kan kan komma att minskas, liksom bidragen till föreningar.

BODEN2009-05-28 06:00
Planeringsunderlaget till den strategiska planen i Boden visar på nödvändigheten av omfattande nedskärningar. Inget är beslutat. Men medborgarna, barn och gamla, kommer att påverkas när kommunen ska skära bort motsvarande omkring 45 miljoner kronor redan nästa år.
- Det är den svåraste ekonomiska situationen som jag har upplevt sedan jag började i kommunen på 70-talet, säger ekonomichefen Tomas Pellikkä.
I dag ska budgetberedningen ta ställning till ett förslag till strategisk plan. Den fastställer de ekonomiska ramarna för styrelser och nämnder.
Större klasser och barngrupper
- Förvaltningarna har tagit fram ett underlag, för att politikerna ska kunna se konsekvenserna och fördela de ekonomiska resurserna på bästa sätt. Men beslut om åtgärder för att klara ekonomin tas senare av nämnderna i samband med att de fastställer sina verksamhetsplaner, säger Tomas Pellikkä.
Barn- och utbildningsnämnden ska nästa vecka ta ställning till personalneddragningar motsvarande 20 årsarbetare. Av underlaget till strategiska planen aviseras behovet att ta bort ytterligare 35 årsarbetare från och med nästa år. Det medför större barngrupper inom förskolan samt större klasser i både grund- och gymnasieskolan. Men inte ens det kanske räcker.
Nästa år kan dessutom bland annat avveckling av öppna förskolan, nedläggning av Parkskolan och minskning av elevhälsan bli verklighet.
Socialnämnden räknar med verksamhetsökningar och ramminskning. Åtgärder för att klara det kan bland annat innebära avveckling av dagverksamhet, minskad ledsagning och avveckling av friskvården.
I planeringsunderlaget påpekas dock att en avveckling av kvarvarande förebyggande verksamhet, såsom dagverksamheten för äldre och öppenvården för ungdomar medför en väsentligt risk att på längre sikt öka kostnader för ungdomsvård och hemtjänst.
Färre deltidare
För att klara ekonomin inom räddningstjänsten förslås i underlaget dels samordning med Luleå på ledningsnivå, dels minskning av deltidsstyrkorna, vilket får till följd att invändig livräddning inte kan utföras utan samverkan.
- Konsekvenserna av åtgärderna som diskuterats till exempel inom räddningstjänsten kan få till följd att de inte verkställs, utan att nämnden i stället måste hitta andra åtgärder, säger Tomas Pellikkä.
Subventioner försvinner
Inom kultur och fritid förslås åtgärder såsom minskning av arrangörsstöd och bidrag till studieförbund och kulturföreningar. Näringslivsstyrelsen kan komma att dra ned på feriearbeten. Inom tekniska förvaltningen föreslås bland annat att ta bort subventionen för studenter på universitetet, frysa bidragen till enskilda vägar och försämra vinterplogningen.
Alla dessa föreslagna åtgärder kommer att bli föremål för djupare analys innan respektive nämnd och styrelse fattar beslut senare i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om