Leif Pettersson (S) sitter i partiets valberedning sedan 2019.
– Jag har varit med så länge och känner många människor, så jag kan göra nytta där.
Han liksom många andra partikamrater blev förvånad av Löfvens avgångsbesked. Han poängterar dock att det är viktigt att den som har uppdraget som partiets ledare känner att hen vill ha det.
– Vi måste ha en ledare som är på tå och verkligen vill framåt. Det är ett mycket viktigt val. Jag tror, men man säger ju ofta det, att det är ett val som kommer avgöra hur det kommer att se ut lång tid framåt.
Samtidigt tillägger han, att inga opinionsmätningar visar på jättemycket förändringar.
– Skulle vi ha ett extra val nu skulle vi i princip ha samma situation. Möjligen skulle några partier åka ur, vilket skulle kunna förändra saker och ting.
Oavsett vilket parti som ska tillsätta en stadsminister efter valet så måste det vara en statsminister som ska samtala med andra partier och kompromissa.
– Det går inte att få igenom sin egen politik, utan man måste bestämma vilka frågor som är viktigast och som man inte kan backa ifrån. I övrigt måste man vara ganska pragmatisk.
Valberedningen går nu ut med en anmodan till de 26 partidistrikten att komma med förslag på ny partiordförande. De äger nomineringsrätten. De kan föra fram ett eller flera namn och ska göra det senast 1 oktober. Kongressen börjar 1 november.
– Det finns inte så mycket tid att spela på och partidistrikten har gått igång på det här. I Norrbotten började de på en gång.
Valberedningen ska sedan föreslå en kandidat. När vet inte Leif Pettersson ännu. Många tycker att det är dags för en kvinna.
– En kvinna för en kvinnas skull? Nä, utan det måste vara en person som vi tror kan leda partiet på ett bra sätt och det finns det både bland kvinnor och män som förts fram.
Partiet har haft en historia med interna stridigheter där det funnits krafter som bakom kulisserna jobbat mot majoritetsbeslut på partikongressen.
– Så har det alltid varit, att det finns personer som har olika uppfattning och driver det.
Kommer ni kunna lägga interna konflikter åt sidan för att kunna vinna valet?
– Om det är frågor som gör att vi inte kan vinna valet måste vi det. Men vi kan aldrig sluta diskutera och har vi lagt fast en sak på partikongressen så gäller det. Sedan får vi se vad vi kan få igenom efter valet.