Bodens skolor når inte kunskapsmålen

Andelen behöriga ungdomar till gymnasiet i Boden ligger under riksgenomsnittet. - Det är första gången och jag är allvarligt bekymrad över att vi inte når kunskapsmålen, säger Rigmor Åström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden (M).

Rigmor Åström (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Boden. FOTO: Bengt-Åke Persson

Rigmor Åström (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Boden. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2009-02-16 06:00
På utskottet i fredags fick politikerna kvalitetsredovisningen och där redovisas bland annat jämförande statistik för nationella prov och betygsresultat.
Bekymmersamt
- När det gäller kunskapsmålen ser det bekymmersamt ut. Det finns vissa förbättringar och positiva resultat, men det övervägande är dessvärre negativt, säger Rigmor Åström.
Trots att man i skolan vidtagit åtgärder så har man inte lyckats.
- Wärnerssonpengarna användes och Boden har jobbat med det här. Då borde vi se resultat av den satsningen, men det finns inte ett spår av det. Det gör mig väldigt, väldigt bekymrad.
Hon berättar att man sedan ett par, tre år tillbaka också har gjort satsningar för att pedagogerna ska göra likvärdiga bedömningar i skolorna.
Likvärdig bedömning
- Där har vi skickat signalen till Rakel Fagerström, kvalitetsutvecklare, att bjuda in friskolorna.
Det är värdefullt att vi får en likvärdig bedömning med dem när eleverna ska konkurrera i gymnasieskolan.
För första gången har Bodens kommun en lägre andel behöriga elever till gymnasiet jämfört med riket och Rigmor Åström säger att fokus kommande år måste ligga på kunskapen.
På frågan om oron inom skolan, som pågått flera år, kan ha påverkat kvaliteten på undervisningen, svarar hon:
- Vi har haft skolnedläggningar och omorganisationer under lång tid, så jag tror inte att det är den delen som påverkar. Vi har aldrig haft så många vuxna i skolan som nu om man tittar lång tid bakåt. Ändå ser det ut så här.
Rigmor Åström anser att de måste se till att ha rätt kompetens på personalen och satsa på
kompetensutveckling.
- Vi måste börja tidigt. Vi har sagt att vi ska ha pedagoger redan på förskolan och även spe-
cialpedagoger. Det ska på lång sikt borga för en ökad kvalitetshöjning. Vi måste även titta på varför flickorna gör så mycket bättre resultat. Glappet blir större och större. Varför når inte pojkarna kunskapsmålen?
Åtgärdsprogram
Förvaltningen ska få i uppdrag att djupare analysera resultaten och tillsammans med rektorerna arbeta fram ett åtgärdsprogram, säger Rigmor Åström.
Samtidigt poängterar hon att de måste hitta nyckeln till att lyckas.
- Vi måste blicka utåt och se vad andra skolor gjort för att lyckas. Sedan lägga upp en modell för Boden. Satsningarna som görs måste ta sikte på att inte bara lyckas ett år utan på längre sikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om