Bodensare som fått dyra sms polisanmäler holländare

Två personer i Boden har polisanmält två företag i Holland som debiterat dem för sms som företagen har skickat. - Vi anser att företagen har en vilseledande marknadsföring, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

Två bodensare har fått sammanlagt ett 60-tal sms från ett företag i Holland, sms som kostar bodensarna 15 och 50 kronor styck.Foto: Pia Hanzi

Två bodensare har fått sammanlagt ett 60-tal sms från ett företag i Holland, sms som kostar bodensarna 15 och 50 kronor styck.Foto: Pia Hanzi

Foto: Pia Hanzi

BODEN2009-02-28 06:00
Två personer har fått betala för att de fått sms från företagen i Holland. En person har fakturerats 15 kronor per sms och den andra anmälaren har fakturerats 50 kronor per sms. Båda har fått omkring ett 30-tal sms vardera.
Konsumentverket har fått in ett 100-tal anmälningar mot två bolag i Holland.
Det ena av dem är detsamma som nu har polisanmälts av en person i Boden.
Har registrerat sig
- Företagen som vi har ärenden på hävdar att konsumenten har varit inne på nätet, knappat in sitt mobilnummer och därmed registrerat sig. Företaget tar sedan betalt för att skicka sms. Många konsumenter tror, att genom att inte öppna utan radera sms så ska de slippa avgiften, men det gör de alltså inte, säger Cecilia Norlander.
Svenska Konsumentverket har lämnat över samtliga ärenden till Konsumentverket i Holland.
- Vi har bett att de ska styrka företagens påståenden och framför allt styrka att konsumenten har ett avtal, det vill säga har tackat ja till tjänsten och har förstått att de tackat ja, säger Cecilia Norlander.
Hon påpekar att man från Konsumentverkets sida anser att båda bolagen som har anmälts till verket har en vilseledande marknadsföring, eftersom så många inte har förstått att de köpt en fortlöpande prenumerationstjänst.
Många barn drabbas
- Ytterligare ett problem är att många barn och ungdomar är drabbade och frågan är om de de förstår vad prenumerationstjänst är. Riktar man in sig till unga gäller extra krav på marknadsföringen. Företaget ska vara så tydligt att konsumenterna förstår.
Företagen får inte rikta sig direkt till barn, eftersom barn inte kan ingå avtal.
- I de här fallen, med tanke på att räkningen för skickade sms kommer i efterhand, gäller 18-års- gränsen, anser vi, säger Cecilia Norlander.
Hon tillägger att företagen finns inom hela EU och riktar sig mot konsumenter i hela Europa. Inte bara svenskar drabbas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om