"Bra med valmöjligheter"

Utan rangordning avgjorde tre saker skolvalet för Bodenfamiljen Svanberg-Olofssons tre barn: kamrater, pedagogik och engagemang. - Vi har gjort det vi tror är bäst för barnen, säger Lena Svanberg.

Isac Olofsson går föreskoleklass på friskolan Mimers brunn. De är 15 i hans klass, vilket är perfekt för då är man tillräckligt många för att leka lekar och kan samtidigt dela upp sig i mindre grupper.

Isac Olofsson går föreskoleklass på friskolan Mimers brunn. De är 15 i hans klass, vilket är perfekt för då är man tillräckligt många för att leka lekar och kan samtidigt dela upp sig i mindre grupper.

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2009-01-13 06:00
Sanna Olofsson, snart 15 år, går tredje terminen på friskolan Fria Emilia. Amanda Olofsson, tolv år, har börjat på kommunala Korpenskolan och Isac Olofsson, 6,5 år, går på friskolan Mimers brunn i Vittjärv.
Att föräldrarna Lena Svanberg och Leif Olofsson fick upp ögonen för friskolan Fria Emilia var en slump. Sanna gick i Vittjärv och från att ha varit superbra, blev det i sexan stökigt. Därför funderade familjen på en nödlösning. Det löste sig och Sanna gick kvar, men inför högstadiet ville hon börja på Fria Emilia.
Ansvar
- Vi hade ju redan hunnit besöka dem. Det är en mindre skola, familjär, vilket tilltalade oss. Jag kände deras engagemang, från alla runt omkring. Sedan var det pedagogiken, som kändes tilltalande. Eleverna får mycket ansvar och det kändes jättebra. Samtidigt måste de leva upp till förväntningarna och jobba fritt, säger Lena Svanberg.
Sanna började sjuan på Fria. De är 19 elever i hennes klass och hon trivs jättebra. De har mycket grupparbeten och nästan varenda arbete redovisas. Annars är det inte så jättestor skillnad, tycker hon.
Skolan lades ner
Amanda hade otur. När hon gick i fyran lades Vittjärvs skola ned. Hon började femman i Heden och kommunen hade beslutat att sexorna skulle till Korpen. Något som Leif Olofsson är emot.
- Det är för tidigt för tolvåringar att komma in till stan. Det kan bli en inkörsport till tjuvrökning, ja allt.
Amanda sökte in på Fria Emilia, men fick inte plats. Det var en besvikelse, men ju längre tiden gick svängde Amanda. Hon fick vänner i Heden och en bästis. Ingen av kompisarna skulle börja på Fria, så därför ville hon hellre börja på Korpenskolan.
Högre personalomsättning
- Hade hon fått plats på Fria Emilia i det läget hade hon nog ändå valt Korpen, och då hade det varit hennes val, säger Lena Svanberg.
De är 23 i Amandas klass och hon trivs jättebra.
- Det viktiga är att barnen trivs i skolan. Om våra barn inte lär sig något då trivs de inte. När de har haft klagomål har det handlat om lärare som inte förmår att föra ut kunskapen, säger Lena Svanberg.
Amanda berättar att hennes bästa lärare ska sluta och Leif Olofsson tillägger att personalomsättningen är högre på Korpen jämfört med Fria Emilia.
Mimers brunn
När Isac skulle börja förskoleklass fick de ta ställning igen och på frågan om han fick välja, svarar han.
- Nej, jag fick plats på Fria Emilia, men det blev Vittjärv i stället.
Alla hans kompisar skulle börja på Mimers brunn där, vilket var avgörande. Sedan jobbar de efter Bifrostpedagogiken, som liknar Fria Emilias pedagogiska arbetssätt. Men Lena Svanberg och Leif Olofsson säger att det är svårt att välja skola åt sina barn.
- Det är ett så viktigt val. Det är ändå bra att vi har valmöjligheter och med facit i handen trivs alla jättebra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om