Bro får bytas ut

Miljödomstolen ger Bodens kommun tillstånd att byta bron mellan Gammelbyn och Svartbjörnsbyn.Tillståndet innebär bland annat att kommunen får lägga stenar på botten intill brostödet för att erhålla utterpassager.

Bodens kommun har fått tillstånd av miljödomstolen att byta bron över Björnsundet.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Lena Tegström</_Bildtext Fotobyline>

Bodens kommun har fått tillstånd av miljödomstolen att byta bron över Björnsundet.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Lena Tegström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Lena Tegström

BODEN2010-12-14 06:00

Broplatsen tillhör det av Boden Energi reglerade Ljusåsystemet.

Den ansökta vattenverksamheten i samband med brobytet genomförs i Björnsundet mellan Buddbyträsket och Bodträsket.

Miljödomstolen godkänner miljökonsekvensbeskrivningen och medger tillstånd att utföra nödvändiga åtgärder för att kunna riva och sedan bygga en ny bro. Det innebär att kommunen fått tillstånd att utöka vägbankens bredd i vattnet, anlägga nya brofästen och rensa bort sten och bottenmaterial från en fem meter bred sektion under bron.

Inte samma uppfattning
Tillståndet att lägga stenar vid brostödet medför också att man kan bibehålla nuvarande strömningsförhållande så att vattnet hålls öppet större delen under året.

De skyddsåtgärder som vidtas är att schaktarbetet bedrivs med försiktighet för minsta möjliga grumling.

Miljödomstolen noterar att länsstyrelsen och Fiskeriverket inte har samma uppfattning om vilken tid som grumlande arbeten bör undvikas. Domstolen tycker Fiskeriverkets förslag är rimligt och har beslutat att kommunen ska avstå från grumlande åtgärder under maj och juni, under abborrens och gäddans lek och yngelperiod. Det är också lämpligt med tanke på fåglarnas häckningsperiod.

Dessutom ska bränsle förvaras så att det inte sker några utsläpp.

Buller
Vid arbetet kommer det att uppstå buller. Det ska bedrivas i huvudsak dagtid, men det kan bli aktuellt med nattarbete.

Den nya bron bedöms inte öka trafikmängden i sådan grad att bullerproblem kommer att uppstå. Och kommunen bedömer att vattenverksamheten inte kommer att ha någon negativ inverkan på berörda fastigheter. Skulle skador ändå uppstå hanteras det som oförutsedda skador.

Kan tvingas avbryta
Länsstyrelsen ville att det i miljökonsekvensbeskrivningen ska stå att kommunen avbryter arbetena omedelbart om en fornlämning påträffas. Miljödomstolen tycker inte det är nödvändigt, eftersom kommunen inte har något emot det kravet.

Kommunen måste anmäla till tillsynsmyndigheten när den börjar och avslutar brobygget.

Dessutom ska flytlänsar och skyddande geotextilier ligga kvar dels tills avskiljt material från verksamheten sedimenterat eller avlägsnats ur vattnet, dels tills all hantering av muddringsmassor med mera slutförts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om