Enligt honom kommer före detta AF1-området vara fyllt till 2025 och de kommer vara igång med megaindustriområdet i Svartbyn. Där pågår en byggnation av ytterligare en transformatorstation på 200 megawatt för att till hösten kunna ansluta nya elintensiva etableringar.
– Det handlar om många jobb som inte finns här idag.
Boden Business Park har marknadsfört ställverket ute på den internationella marknaden och på näringslivsgalan nyligen avslöjades att det egyptiska företaget Nxtvn i samarbete med Macquarie Group ska stå för en gigantisk satsningen i Svartbyn. Khaled Sedrak, ägare av NxtVn, sa att de vill bygga den största knytpunkten för digitala motorvägar i norra Europa. Dock är det inte klart när bygget kommer att kunna dra igång. Just nu är man inne i planeringsstadiet.
När Erik Svensson började låg det dåvarande näringslivskontoret i före detta Vårdhögskolan och verksamheten såg helt annorlunda ut. Han har jobbat med Bodens näringslivsutveckling i över tio år.
– Då tittade vi på expansionsmöjligheterna för företag utifrån hur industriområdena såg ut och vad som krävdes. Det var väldigt mycket fokus på turism och där är det entreprenörer som drivit utvecklingen.
Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Nu jobbar de med näringslivsutvecklingen i det kommunala bolaget Bodens utveckling AB, Buab, och finns på Boden Business park i Sävast.
Hösten 2010 rekryterade kontoret personal. När Håkan Nordin sökte sa Erik Svensson: "Honom skall vi ha."
– Han kan samhällsplanering och planläggning och den kompetensen saknade vi. Hans inträde utgjorde en nyckelroll. Vi blev en unik kombination, säger Erik Svensson, som kommer från en bakgrund i bankvärlden.
De började bygga ett team.
Av sju möjliga områden valde de att gå vidare med före detta AF 1-området ganska fort i den processen. Det ligger bäst till med tanke på närheten till kraftstationen och älven då datacenter slukar el.
Enligt Erik Svensson har förtroendet för hans och Håkans arbete från samhällsbyggnadskontorets och Bodens Energi AB:s sida också spelat en avgörande roll.
– Allt det vi gör är att bygga infrastrukturen, som även går att använda till annat. Det var därför vi fick PON, säger Erik Svensson.
Datalagringsbehovet bara växer. Genom The Node pole fortsatte de arbetet att locka till sig datacenter, men vid den tidpunkten splittrades deras fokus som också var riktat mot besöksnäringen. Därför delade de upp verksamheten. Buab bildades. Erik Svensson och Håkan Nordin fokuserade heltid åt datacenter.
– Det var en total förutsättning att vi har kommit dit vi har gjort.
Köpet av helikopterhangarerna innebar att de fick in hyresintäkter och behövde inte be kommunen om pengar.
– Vi hittade ett kassaflöde som gjorde det möjligt för oss att fortsätta jobba med utveckling av datacenteretableringar.
Teambygget fortsatte med rekryteringen av Nils Lindh, som kan datacenterbranschen. Hans första samtal var till Sam Cole på KNC Miner. Tack vara fjärrvärmeutbyggnaden så fanns det ett överskott av el i systemet. Därför kom KNC i gång snabbt. Tätt följt av Hydro 66.
– Vi hade gjort ett genombrott, säger Erik Svensson och förklarar att de då jobbade med de stora internetbolagen.
Därefter har det skett ytterligare datacenter etableringar.
I arbetet med Boden Business park har de utgått från sig själva, hyresgästerna och sävastborna, för att hitta ett lokalt engagemang. Förvaltandet av fastigheten tog dock fokus från deras huvudspår och därför anställdes Malin Winsa 2015. De ville utveckla verksamheten till att bli en mötesplats och en levande plats.
– Utveckling bygger på att människor möter människor, säger Erik Svensson.
Samma år arrangerade Nordens första blockkedjehackathon i Sävast. KNC var med. En av de saker deltagarna jobbade med var att med hjälp av blockkedje-tekniken säkerställa att alla röster i val räknas.
Senare gick KNC i konkurs. Erik Svensson avslöjar att företaget veckan därefter fick återbetalning av moms.
– Hade pengarna kommit tidigare hade konkursen kunnat undvikas. Det var tungt en period.
När de var mitt uppe i allt utvecklingsarbetet av anläggningen hade Håkan Nordin stämt möte med Kay Pollak. Varpå Erik utbrast: ”Kay Pallak, varför då!?" Det ledde sedermera till att Buab köpte före detta Golfhuset intill Boden Business Park och Filmpool Nord flyttade in sin studio dit 2017.
– Det var början till våra kulturella, kreativa och digitala näringar.
Mattias Bergqvist anställdes med uppdraget att bygga upp en spelbransch i Bodens kommun. Det har vidareutvecklats med spelutbildning 2017.
Tre av studenterna i det första gänget har startat ett eget bolag. Dessutom har tre spelbolag etablerat sig. En viktig följd av det är att alla studenter gör sin praktik på plats.
– Det vi erbjuder är talangutveckling, men när har vi haft bolag från Seattle som satt upp dotterbolag i Boden? frågar sig Erik Svensson retoriskt.
Sommarens Valkyrie gamejam för kvinnor ger också ringar på vattnet. Effekten av det är att två av deltagarna nyligen besökte i Sävast.
– Förhoppningsvis sätter de upp ett bolag här.
Till hösten startar även yrkeshögskoleutbildning för nya webbutvecklare med inriktning mot e-handel.
Från ett tio-tal hyresgäster är de idag 40 och i princip allt är uthyrt, men det finns ett tryck att flytta in. Därför håller man på att bygga ett hus på 5 000 kvadratmeter intill där det ska inrymmas kontor och ett gym på bottenvåningen. Bygget finansieras av kommunen.
– I dag med studenter är vi mellan 130 och 150 personer på Boden Business Park. Planen är att studenterna flyttar in i nybygget 21 augusti 2020 och sedan kommer vi fylla på med bolag.
Erik Svensson räknar med att fylla det till 2021 och då kommer 500 personer ha sin sysselsättning på Boden business park.
– Det bygger på att vi har fyra utbildningar, att bolagen som startar här nu har satt upp sina spelstudior och att det här sprider sig vidare. Blir det tillräckligt många spelbolag kommer det bli en succé, förutspår Erik Svensson.
Det gäller dock att hitta finansiering.
– Vi behöver även 100 nya bostäder. Det ska vara ettor och tvåor.
Det pågår ett planarbete för att möjliggöra byggnation av fler bostäder och kontor. Det är en vision, men Erik Svensson påpekar att deras visioner väldigt fort övergår att bli mål. För att få kontroll över området köpte Buab den gamla bensinmacken där det i dag finns två hyresgäster.
– Nu finns det personer som är intresserade att investera i det vi gör, men vi behöver komma ett snäpp till så att de investerar. När det här är fullt utbyggt så kanske det är 1500-2000 personer som jobbar här. Det är nya jobb, nya kompetenser.
Eftersom de har så många internationella besök så är arbetsspråket allt som oftast engelska och de har bytt namn till Boden Business Agency. När Norrbottens Media var på besök gästades de av entreprenörer från Malaysia, Singapore och Australien, som funderar på att etablera sig i Boden.
– Ett 30-tal olika nationaliteter från hela världen har besökt oss efter semestern för att titta på datacenter och spelutbildningar. De är intresserade och ser möjligheten att göra saker och ting.
Thomas Fägerman är den senaste lagspelaren som tillkommit i det team Erik Svensson byggt. Från att ha finansierat hela verksamheten med hyresintäkter får Buab nu betalt för att på uppdrag jobba med de tillväxtområden som kommunen pekat ut och har ett avtal med Bodens kommunföretag AB.
– Det här arbetet tar lång tid och vi sitter i många möten. Det är hela tiden en process och vi ska driva saker. Vi har borrat ned huvudet och jobbar, säger Erik Svensson och tillägger att en annan avgörande faktor är den politiska uppslutningen kring det de har gjort.