Chefsbyte på artilleriet i Boden

Överste Magnus Ståhl tog över som förbandschef på Artilleriregmentet efter överste Jonas Lotsne, som tilldelas Artilleriets honnörsmedalj. Redan nu gör få väldigt mycket på A 9, men Ståhl är övertygad om att personalen kommer axla framtidens utmaningar.

Nytillträdde förbandschefen Magnus Ståhl (till höger)  tilldelade sin företrädare Jonas Lotsne Artilleriets honnörsmedalj med motiveringen att han i sin roll som tidigare förbandschef aktivt jobbat för att utveckla regementes personal, krigsförband och funktion. Lotsne har målmedvetet och konsekvent både nationellt och internationellt påtalat artilleriets betydelse..

Nytillträdde förbandschefen Magnus Ståhl (till höger) tilldelade sin företrädare Jonas Lotsne Artilleriets honnörsmedalj med motiveringen att han i sin roll som tidigare förbandschef aktivt jobbat för att utveckla regementes personal, krigsförband och funktion. Lotsne har målmedvetet och konsekvent både nationellt och internationellt påtalat artilleriets betydelse..

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-06-03 20:37

Jonas Lotsne tog tillfället i akt och riktade ett stort tack till personalen, stödfunktioner i garnisonen och samarbetspartners.

– Stort tack också för förmånen och lära och ta del av den fantastiska förbandsandan vid artilleriregementet. Den ger ett slående intryck. Den ska ni vara rädda om för den är unik.

A 9 är ett litet regemente, men Lotsne påpekade att det är välskött och väl förvaltat.

När han kom till förbandet satte han upp fem mål; öka krigsförbandets förmåga, öka nationell och internationell samverkan, säkra personal- och medarbetarskapet inklusive jämställdhet och likabehandling, utveckla logistik och minska den administrativa bördan.

Han konstaterar att han inte är nöjd med logistiken och den administrativa bördan.

– Det finns fortsatt arbete att göra, sa han och går nu vidare till en befattning i Högkvarteret.

Generalmajor Karl Engelbrektson, Försvarsmaktens arméchef, påminde om hur nära det var att försvaret tappat en av sina förmågor på stridsfältet, den indirekta elden.

– Ni överlevde tack vara en bra förbandsanda och en god officerskår, som vidmakthöll och fortsatta utveckla artilleriets förmåga trots mycket knapra resurser under relativt lång tid.

Han sa att när Jonas Lotsne klev på började framåtmarschen igen.

– Det som har präglat ditt chefskap är att du har personifierat det som ÖB har beställt, sa Karl Engelbrektson och påminde de närvarande att det inte finns någon annan som utvecklar artilleriet än de själva.

Magnus Ståhl berättade att han för drygt 30 år sedan kom med bussen från Vuollerim och ryckte in som befälselev på dåvarande Ing 3.

– Om någon då hade kommit till mig och sagt: ”Magnus det här blir jättebra, om 30 år tar du befälet för artilleriregementet i Boden”. Då hade jag varit fullständigt övertygad om att jag hamnat på ett dårhus.

Men på måndagen stod han där.

– Vi står inför stora utmaningar. I försvarsberedningens rapport står det att funktionen indirekt eld måste prioriteras och utökas. Så har det aldrig stått om artilleriet tidigare, utan det har handlat om förbandsnedläggningar och andra reduceringar.

Redan nu gör få väldigt mycket, men han är övertygad om att de kommer axla de framtida utmaningarna. Det ska enligt Ståhl ske med god arbetsmiljö och hög professionalism.

Artilleriregementet

Förkortning: A 9

Ort: Boden

Yrkesofficerare: 159

Gruppbefäl, soldater (kontinuerlig tjänstgöring): 129

Gruppbefäl, soldater (tidvis tjänstgöring): 182

Civilanställda: 18

Reservofficerare: 288

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om