Chockartad början

Evelina Edström från Boden är snart klar med första terminen på universitetet i Guangzhou, Kina. Hon trivs och är helnöjd med sin vistelse. - Allt här är annorlunda, allt från människorna till klimatet.

Evelina Edström på Himmelska fridens torg i Beijing.

Evelina Edström på Himmelska fridens torg i Beijing.

Foto: privat

BODEN2009-01-05 06:00
Det gick lätt att fylla i handlingarna inför resan till Kina, men det var jobbigare att lämna familjen än Evelina hade trott det skulle vara.
- Jag hade ingen aning om vad det var jag gav mig in på, men jag förstod det ganska fort.
När hon anlände fick hon nästan ångest av värmen och den höga luftfuktigheten, men bara efter några dager hade hon vant sig. Språket var den största skillnaden och hon längtade till skolstarten.
Uttittad
- Då var allt nytt och spännande, men utan att kunna kinesiska kunde jag inte göra något.
Som blond i Kina blir hon uttittad och så fort hon går på marknaden så får varorna "galet" höga priser, som lokalbefolkningen aldrig skulle drömma om att betala.
- Kineserna är alltid vänliga, men lite tråkigt är det ändå att man aldrig kan smälta in. För hur bra jag än lär mig språket kommer ingen att tro att jag är kines.
Evelina Edström går på universitetet i Guangzhou eller Kanton som staden också kallas och det var en chock att börja.
- Det är långt mycket strängare och intensivare än i svenska skolan. Vi förväntas studera minst ett par timmar om dagen. På lektionerna går man snabbt igenom ämnet och sedan ska man plugga hemma.
- I Sverige är man försiktigare också. Jag är inte van vid att lärare ropar ut provresultat inför hela klassen. I början kände jag ångest och tänkte, snälla säg inget om mitt prov. Men nu har det blivit något positivt. Den som gjort bra ifrån sig får applåder.
Så då har det gått bra för dig?
- Jag kanske inte har gjort toppresultat, men jag har klarat mig.
Evelina Edström säger att studenterna visar lärarna mer respekt.
- Våra lärare är vana att ha utländska elever, så det är ändå ganska avslappnat i våra klasser, men det råder en annan slags respekt än i Sverige. Till en viss gräns är det positivt. Jag kan tycka att en del svenska elever borde vara mer respektfulla och en del svenska lärare förtjänar mer respekt.
Det tog inte många veckor innan deras lärare slutade att tala engelska med Evelina och hennes kamrater. Även grammatiken förklarar de nu på kinesiska.
Spelar innebandy
- Jag är inte rädd att fråga om jag inte förstår och våra lärare ställer frågor så att de är säkra på att vi har förstått. Men som i Sverige kan man ha läst engelska i flera år och lärarna förklarar fortfarande grammatiken på svenska.
Evelina trivs och har kompisar på universitetet, men de är lite äldre, så hon umgås också med jämnåriga vänner från en internationell skola. De bowlar, ser på film, går på stan och ut på helgerna.
- En dag åkte vi till grannstaden och gick på HM. Sakerna man gör är desamma som hemma, men de känns ändå annorlunda och viktiga.
Hon träffar även några svenskar som spelar innebandy en gång i veckan. Men eftersom svenskarna på universitetet är äldre och studerar på en högre nivå så blir det mest att de talas vid när de stöter ihop på skolan.
- Jag umgås lite med kineser. En tjej ville träna engelska och jag kinesiska så jag träffade henne och hennes kompisar, säger Evelina Edström.
Kinesiska muren
Kineserna är inte så bra på engelska och de blir glada när Evelina pratar kinesiska. Men när hon beställer mat är det nästan ovanligare att de kommer in med det hon trodde att hon beställde. Ser det gott ut, så äter hon ändå.
- Men blir det helt galet så skickar jag tillbaka det.
Hon berättar att hon en gång tog taxi och chauffören förstod inte vart hon skulle, men till slut lyckades hon förklara det.
- Han frågade var jag kom ifrån och jag berättade om Sverige. När jag steg ur var jag så otroligt nöjd med mig själv att jag hade klarat av det. Många saker jag har gjort är roliga. Vi åkte till Beijing och jag besökte kinesiska muren. Det var underbart och nyår med kompisarna var jätteskoj.
Årets jul kändes dock inte som jul, utan snö och långt ifrån traditionellt julfirande med Kalle Anka. De hade fått en veckas studielov, vilket inte alla studenter får. Julaftonen firade hon med några klasskamrater. De åkte till en park och grillade och sedan gick de ut på kvällen.
- Julen uppmärksammas inte speciellt här. Jag föredrar traditionell jul och ser fram emot att fira nästa jul med min familj, som jag saknar hela tiden.
Ett extra års betänketid
Evelina Edström har svårt att minnas vad hon förväntade sig av vistelsen i Kina.
- Jag är verkligen nöjd, men tror inte att det var riktigt så här jag hade tänkt mig.
Hon pluggar till slutproven inför vinterlovet. Då tänker hon resa runt lite och räknar sedan med att andra terminen slutar i juli. Hon ser fram emot att komma tillbaka till Björknäsgymnasiet och tycker det känns bra att ha fått ett extra års betänketid inför framtidens val vad hon ska bli.
- Jag håller alla dörrar öppna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om