Det tas alltid prover på sommaren och när högvattenreservoaren i Unbyn visade på colibakterier gick kommunen ut med en varning på sin hemsida vid 16-tiden på fredagen.
– Rekommendationen är att man inte ska använda vattnet till dryck eller matlagning utan att först koka det förrän all provtagning är klar, säger Kenneth Långström, produktionsledare på Vattenverket.
På fredagskvällen fick Vattenverket också besked att det första provet som tagits i pumpstationen i Sävast inte visade på några bakterier. Så föroreningen är begränsad till högvattenreservoaren där man just nu släpper ut vattnet långsamt.
– Reservoaren ska rengöras ordentligt och tvättas. Vi har spolbil och kommer att tvätta väggar och golv. Vi kommer också att ta två till prov med en dags mellanrum men det kan göras först på måndag eftersom proverna är beroende av transporter, säger Långström.
Eventuellt kommer också klorhalten i vattnet att höjas. Kloren kan ge en obehaglig lukt, men är nödvändig för att dricksvattnet ska bli användbart igen.
Så länge unbyborna inte hör något ska de fortsätta koka sitt vatten.
–Vi har en jättebra telefontjänst som gör att vi kan skicka meddelande till alla i Unbyn hur läget är och även meddela när det är fritt fram att dricka vattnet igen, säger Långström.
Varför bildas det colibakterier?
-Det kan beror på många saker. Allting blir sämre med värmen och solen gassande på vattenreservoaren. I Unbyn är inte reservoaren nedgrävd som den är i Mjöträsk och Sävast vilket gör dem svalare. Där togs också prover och dessa visade inte på några bakterier, säger Kenneth Långström.