Därför röjer kommunen bort träd och snår

Förra veckan reagerade en medborgare kraftig på att kommunen röjer och rensar upp i backen nedanför Överluleå kyrka. Erland Berg, enhetschef på parkenheten, förklarar varför.

En bodensare uppmanar kommunen att upphöra med "skövlingen".

En bodensare uppmanar kommunen att upphöra med "skövlingen".

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-08-05 21:18

När en medborgare i Boden åkte på sin cykeltur efter Bodträsket förra veckan bakom Överluleå kyrka upptäckte hon till sin förfäran att några killar höll på att röja där.

– De sågade ned friska träd. Stoppa skövlingen! skrev hon upprört till kommunen i ett medborgarförslag.

Erland Berg, enhetschef, förklarar att bakgrunden är de våldtäkter som begicks förra året i området på och kring Kvarnängen.

LÄS MER: Medborgarkrav - "Stoppa skövlingen!"

LÄS MER: Efter flera våldtäkter röjer kommunen området

Efter att flera våldtäkter hade begåtts på grönområdena i centrala Boden så inspekterade kommunen dessa och konstaterade att det behövdes röjas upp en hel.

– Man ville öppna upp för att det inte ska finnas de här hörnen där man kan gömma sig. Det är också många turister som promenerar efter gång- och cykelvägen från och till campingen. Man ska känna sig säker när man går där. Det ska inte finnas någon oro när man rör sig i det området, utan man ska kunna känna sig trygg och säker när man som turist är på stan på kvällen och sedan tar strandpromenaden tillbaka till campingen, säger Erland Berg.

Kommunen påbörjade det arbetet i fjol och det är det jobbet som nu slutförs i sommar. Även i år har en kvinna blivit våldtagen på Kvarnängen.

– Vi gör färdigt det i år. Det mesta riset togs bort redan förra året. Det som händer när man öppnar ett sådant här område är att det blir ett strövområde. Det är väldigt vackert i kyrkbacken, säger Erland Berg.

De har städat upp och tagit bort träd som fallit och samtidigt besiktat träden som står där.

– De flesta träden är dåliga, men vi kan inte ta bort dem och skövla helt. Däremot var några i så dåligt skick att vi av säkerhetsskäl var tvungna att ta bort dem, för de kan blåsa utav. En del var rent stendöda.

Arbetet har medfört att kommunen även städat området och röjt bort stora fält av brännässlor.

– Det har varit helt igenväxt. Nu ska vi fräsa bort stubbarna för att vi ska komma åt att klippa och sköta om området, så det inte blir så mycket brännässlor utan blir en trevlig backe där folk kan vara där. Det finns många gamla stubbar efter tidigare träd som fallit, säger Erland Berg.

Han berättar att de tänker så blomsteräng på delar av kyrkbacken, men han kan inte säga exakt var. Det beror på jordmånen.

– Det skulle bli mycket vackert och jättefint. Vi har också när vi rensat bort sälgsnår och andra snår hittat vildhallonbestånd som vi tagit fram och lämnat, så nu kan man gå där och nypa sig ett hallon. Kyrkbacken är ett guldkorn, säger Erland Berg.

Han tillägger att de ska ta bort döda grenar och att de på sikt kommer att göra en successiv återplantering av nya träd.

– Det kommer troligtvis inte bara bli björk, utan lite annat för att få spridd växtlighet och variation. Det gör det bara vackrare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om