Datacentret Hydro66 i Boden har vuxit

Datacentret Hydro66 i Boden har vuxit. Nu har företaget sex serverhallar och hyr ut serverskåp. "Vi bygger husen, sköter all filtrering, lufthantering och säkerhet och ser till att det finns telekommunikation och serverskåp," säger Anne Graf, vd.

Hydro66:s första två datahallar invigdes hösten 2015. Under förra året byggdes ytterligare fyra hallar, som driftsattes mellan april och oktober.

Hydro66:s första två datahallar invigdes hösten 2015. Under förra året byggdes ytterligare fyra hallar, som driftsattes mellan april och oktober.

Foto: Hydro66

BODEN2019-02-13 12:35

En orsak till att deras hyresgäster söker sig till Boden är den gröna och billiga elen.

De har bland annat kunder från Tyskland eftersom elpriset där är fem gånger så högt som här.

– De söker sig själva till Norden.

Anne Graf tycker att det Bengt Grahns företag Compodium International gör (se artikel intill) är ett bra exempel på något som händer i Boden, som man inte ser.

– Bengt har en massa servrar som gör smarta saker och de behöver ha någonstans att vara, säger Anne Graf och berättar att de har en blandning mellan små och stora, lokala och internationella kunder.

– Datahallarna och elen är bara en förutsättning för att man ska kunna göra coola grejer och skapa tjänster, som bidrar till teknikutvecklingen och en bättre värld.

Hydro66 har ännu inte fyllt alla hallar.

– Vårt uppdrag är att vara tillgängliga när någon bestämmer sig för att hyra. Därför måste vi ligga lite före.

De har säkerställt att de kan fortsätta växa och har bygglov för totalt 14 hallar på samma markområde, men just nu finns inga planer på att bygga fler.

– Vi hoppas att det kan bli fler hallar i framtiden. Nu jobbar vi med de kunder vi har och försöker få in fler. Det är vanligt säljarbete. Ju mer vi åker runt och deltar på mässor, ju fler hör talas om oss. Drömmen är att kunderna hade ringt till oss, men det finns ingen kö. Säljet är det stora jobbet för oss alla. De flesta kunderna finns inte här. Video är en del av lösningen på hur vi gör affärer med andra delar av världen, säger Anne Graf.

I hallarna finns en mängd serverskåp. Servrarna har en massa transistorer och när de jobbar blir det varmt. Man måste därför kyla dem och det behövs ett flöde av kalluft. De tar in luft utifrån. Den värms upp till 18-20 grader under den kalla säsongen och sedan blåser de luften igenom servarna.

– Den varma luften tar vi tillbaka för att värma den kalla, säger Anne Graf.

Hon menar att den digitala tekniska utvecklingen är en av lösningar på klimatkrisen. Men många andra datorhallar runt om i värld ligger där det är varmt och för att kyla luften krävs det jättemycket elenergi.

– Koldioxidutsläppen från de här kylanläggningarna globalt har gått förbi flygindustrin, så vi får inte heller gå i fällan att vi börjar skapa tekniska lösningar som blir ännu värre för miljön än de gamla.

Därför är det viktigt att använda grön el.

–  Vi släpper bara ut den varmluft vi inte kan återcirkulera på sommaren.

På Luleå tekniska universitet jobbar man med hur man kan ta tillvara den. Målsättningen är att det ska bli noll utsläpp eller ett bidrag på något sätt, enligt Anne Graf.

Hon förklarar att Hydro66 kan driva 8000 servrar i Boden med samma koldioxidutsläpp, som en server i Tyskland och det har att göra med energimixen.

– Det här är en viktig framtidsfråga.

Hydro66

Hydro66:s första två datahallar invigdes hösten 2015.

Under förra året byggdes ytterligare fyra hallar, som driftsattes mellan april och oktober.

Hittills har företaget byggt 3000 kvadratmeter där det finns nästan 1000 serverskåp.

Det har ett 100-tal hyresgäster.

Hydro66 har även kontor i London, Toronto och Luleå.

I Boden har företaget 15 anställda. Med underleverantörerna är de cirka 30 personer som är inblandade i verksamheten till vardags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om