På boendet finns i dag flyktingar från länder som Palestina, Syrien. Afghanistan, Eritrea, Somalia och Tunisien.
- Den person som finns här i Rågraven för att hjälpa oss kan ingen engelska, bara vietnamesiska, säger flyktingen och palestiniern Kamal, som bara vill ha med förnamnet.
Han har varit 25 dagar i Sverige. Enligt flyktingarna själva anlände den första boende till Rågraven den 15 december och sedan har det fyllts på allteftersom.
- Vi ser inte så mycket av Migrationsverkets personal i Rågraven. Annat än när de en gång i veckan kommer hit med en ny flykting. Det finns ingen tid att resonera om våra ärenden, tycker Meher Abdul Aziz.
Han har lämnat Syrien för Sverige. Familjen finns kvar i hemlandet.
- Varför jag har kommit hit? Ja, alla vet hur situationen är i Syrien. Finns det mer skäl? säger han.
- Jag vill stanna här, för Sverige är ett bra land, säger tunisiska Maysa.
"För långt bort"
Hon valde att hoppa av under en konferens i Stockholm.
Alla som NSD pratar med tycker att Rågraven ligger för långt bort från Bodens centrum. Där är det lite mer liv och rörelse som Rågravens boende saknar.
- Här sover man och äter. Alla är på rummen just nu. Det finns inte så mycket att göra. Vår TV har fyra kanaler. Man tröttnar även på bristen på pengar. Jag skulle behöva köpa en vinterjacka och skor, säger Kamal.
Lunchen serveras strax efter tolvtiden och Kamal tittar på fiskrätten som förpackats i folie.
- Jag gillar maten och servicen så det finns inget att klaga på. Städningen är bra men vi sitter här sysslolösa. Det är det som är svårt. Väntan på att det aldrig händer något här. Jag är som en maskin här, säger Kamal.
Filmproducent
Syriern Meher Abdul Aziz säger att han är filmproducent i sitt hemland och har med sig en filmkamera för att dokumentera sin vistelse i Sverige. Han filmar även NSD:s besök.
- Rågraven är säkert ett fint ställe om man vill vila. Men vem vill vila hela livet!