De kan bli länets första motorbranschcollege

Björknäsgymnasiet är i sluttampen av processen att bli certifierade av motorbranschen. På torsdagen fick de besök av styrgruppen i Motorbranschcollege. Certifieringen ger transport- och fordonsprogrammet en kvalitetsstämpel.

Ulf Brorsson, PON, Rolf Nilsson, lärare, Urban Uneby, lärare, Björn Andersson, ombudsman IF Metall, Conny Eriksson, Swecon anläggningsmaskiner, Ulf Helin, institutionstekniker, Anders Bergström, lärare, Bert-Erik Andersson, lärare, Erika Karlsson, APL-samordnare, Lina Strömberg, ombudsman IF Metall, Marcus Ölin, Motorbranschcollege, och Monica Silverplats-Skytt, rektor.

Ulf Brorsson, PON, Rolf Nilsson, lärare, Urban Uneby, lärare, Björn Andersson, ombudsman IF Metall, Conny Eriksson, Swecon anläggningsmaskiner, Ulf Helin, institutionstekniker, Anders Bergström, lärare, Bert-Erik Andersson, lärare, Erika Karlsson, APL-samordnare, Lina Strömberg, ombudsman IF Metall, Marcus Ölin, Motorbranschcollege, och Monica Silverplats-Skytt, rektor.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-02-16 11:54

Björknäsgymnasiet kan bli Norrbottens första motorbranschcollege. Syftet med veckans besök är att se hur skulle lever upp till de krav som ställs och är den sista etappen i processen att bli certifierad.

– Processen nu är att vi ska tillbaka och fundera på vår kammare hur vi tycker och tänker, säger Marcus Ölin, branschutvecklare Motorbranschcollege.

Motorbranschcollege har sex kriterier för att försäkra sig om att skolan har processer för allting så att den utvecklar sitt program så mycket som möjligt. Under besöket träffade Marcus Ölin och Lina Skoglund, ombudsman på IF Metall förbundskontor på arbetslivsenheten, som sitter i styrgruppen lärare, elever, skolledning och lokala representanter från branschen.

Vad är ditt intryck?

– Det är ett otroligt bra program. Drivande lärare och drivande ledning, som vill utveckla verksamheten. Så det är väldigt positivt tycker jag, säger Marcus Ölin.

Vad är nyttan med att genomföra den här processen?

– Att man har utvecklingsdokument, som vi håller med. Dokumenten handlar om att titta på sin egen verksamhet med granskande ögon så att man hela tiden identifierar saker man kan förbättra. En stor del i det här är branschsamarbetet. Man ska ha ett fungerande samarbete som innebär att man tillsammans med branschen kan stöta och blöta olika utbildningsfrågor.

Ytterligare en fördel med college som Marcus Ölin framhåller är att det idag finns åtta certifierande skolor i landet.

– Det gör att man får ett stort forum att röra sig i.

De ordnar skolträffar där lärarna får möjlighet att utbyta erfarenheter.

Lina Skoglunds intryck är att det är en bra skola, som har ett bra samarbete sinsemellan i lärarlaget och att eleverna verkar vara mycket nöjda med sin utbildning.

– Det är också ett bra kvitto på att det är en bra utbildning.

När branschen är med och påverkar och samverkar med skolan blir det ofta vad branschen efterfrågar i utbildningsnivå, enligt Lina Skoglund.

– Vi är jättenöjda att våra framtida medlemmar får den höga utbildningskvalitet som blir då.

Monica Silverplats-Skytt, rektor, tycker att det känns riktigt bra. När de inledde samtal med Motorbranschcollege var det bara två eller tre skolor som var certifierade. Sedan lades arbetet av olika på is. I fjol för ett år sedan tog man på skolan beslutet att köra och då kom Marcus Ölin in i bilden.

– Nu är vi nästan i mål. Det är fantastiskt för eleverna, men också för lärarna. Det blir en statushöjning på yrket. Det smäller väldigt högt. Vi har branschen med oss och det känns riktigt bra.

Det innebär att det är lättare för eleverna att hitta praktikplatser och jobb.

– Av treorna har 75 procent har fast anställning redan nu i februari när de slutar i juni, säger Monica Silverplats-Skytt.

Vad är din känsla, kommer ni att bli certifierade?

– Absolut, det finns inga tvivel. Från och med höstterminen ska vi köra på det och så ska vi ut och visa hur duktiga vi är, svarar Monica Silverplats-Skytt.

Kommer det bli lättare att locka elever till programmet?

– Vi har väldigt högt söktryck, men det här gör att vi kanske fler sökanden som vill ha det här i första hand.

Sedan är det upp till lärarna att vidmakthålla den höga kvalitén och fortsätta utveckla utbildningen.

Monica Silverplats-Skytt har anställt fler lärare och nästa läsår kommer samtliga bli behöriga.

– Det tror jag inte många yrkesskolor klarar av.

Lena Tegström
Motorbranschcollege

För att kunna bli motorbranschcollege måste en skola leva upp till följande sex kriterier:

1. en säkrad kompetensförsörjning

2. ett nära samarbete med bransch och företag på orten

3. kvalitetssäkring och nöjda elever på de fordonstekniska programmen

4. kompetensutveckling för yrkeslärare

5. tillgång till ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler

6.ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om