De lagar mat över gränserna

De möttes över gränserna med en svensk och norsk norrländsk meny. Restaurangskolan från Alta och restaurangprogrammet på Björknäsgymnasiet i Boden hade både ren och skaldjur på menyn.

Foto: Foto:Peter Holmbom

BODEN2016-05-21 10:14

– Vi hoppas få igång ett projekt som ska handla om matlagning men även arbetsutbyte mellan våra länder och Frankrike. Norge och Sverige är heta som matnationer och Frankrike är intresserade av våra unika råvaror. På skolorna jobbar vi också mycket med livsmedel från det egna länet, säger restaurangläraren Peter Holmbom.

Norska gänget kom till Boden i buss förra veckan. Sällskapet hade med sig havets läckerheter som nordnorges specialité.

– Vi skulle laga maträtter från det norrländska skafferiet. Norrmännen hade med sig snökrabba som är en mindre variant än Kungskrabban som också fanns med liksom valkött och klippfisk. Svenskarna kontrade med löjrom, röding och givetvis ren, säger Peter Holmbom.

De femtiotalet svenska eleverna och de norska eleverna tillsammans med sina lärare hade satt ihop varsin meny som serverades på ett buffébord.

– Buffébordet var nästan 20 meter långt där alla maträtter fanns, säger Holmbom.

Under besöket var det bara tvåorna från restaurangprogrammet i Boden som var med. Treorna var tyvärr ute på APL.

– Jag tycker besöket var både kul och lärorikt. Man får testa att jobba med någon annan från något annat land. Det är roligt med andra smaker, säger restaurangeleven Madelene Thunblom.

Själv jobbade hon med olika detaljer från ren under matdagen.

–Vi fick efteråt smaka på både den svenska och den norska buffen när vi åt tillsammans. Allt var väldigt gott.

Vad hade du aldrig smakat?

– Jag har aldrig smakat på val. Det köttet var väldigt saftigt. Godast var den stekta kungskrabban enligt min smak.

Hur gick det med umgänget?

– Jag tycker det gick bra även om jag inte är så bra på norska. De norska eleverna var trevliga.

Målet för Madelene Thunblom är att kunna komma ut och jobba utomlands i framtiden.

– Frankrike lockar. Drömmen är att få jobba där eller kanske i ett land ännu längre bort.

– Då känns det extra bra om man kan göra utlandspraktik under sista studieåret tack vare projektet, säger Thunblom.

lena.leffler@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om