De levererar från jord till tallrik

Bönderna Johan Lindbäck och hans fru Ann-Charlotte Lindbäck driver Svartvikens Lantbruk." Jag tycker det är postivt som har ett ekologiskt lantbruk om det kommer fler som är intresserade av närodlat".

Överens. Köttbonden Johan Lindbäck säljer hängbörat nöttkött till Sebastian Lindgrens cateringföretag. " Vårt företag är ständigt på jakt efter nya leverantörer."

Överens. Köttbonden Johan Lindbäck säljer hängbörat nöttkött till Sebastian Lindgrens cateringföretag. " Vårt företag är ständigt på jakt efter nya leverantörer."

Foto: Emma Samuelsson

BODEN2016-06-15 09:43

Några mil norr om Kalix utanför Morjärv ligger lantbruket intill sjön Övre Granträsk. Det har funnits sedan 1993 men varit kravgodkönt i tio år. Här driver familjen Lindbäck sitt ekologiska lantbruk ned kravmärkt kött, mjölk och grönsaker. Men det finns också färsk mandelpotatis och broccoli direkt från gården.

– Ja, det har nog blivit mer inne att veta var maten kommer ifrån. Vi har satsat på ett eget gårdslakteri som blev godkänt för tre år sedan.

– Slakteriet tror vi väldigt mycket på. Just spårbarheten att vi kan presentera för kunden att vi har hela leveranskedjan från uppfödning, slakt till leverans. Eller från jord till tallrik, säger bonden Johan Lindbäck.

Du välkomnar fler företag som lagar närodlad mat?

– Ja, absolut. Det är ju vårt koncept att jordbruket ska leverera direkt till kunden.Det är hela tanken. Kan man knyta ihop det med en kock och ta dit til färdiglagat är det ännu bättre, säger Lindbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om