När Helena Hansson, kurator, svarar på frågan om flickor berättar om sextrakasserier för dem säger hon:
– Ja, ja, ja. De har utsatts för olika former av våld.
Till mottagningen kommer ungdomar som är mellan 13 och 25 år. De flesta som vittnar om våld och sexövergrepp är flickor.
Helena Hansson, som har ett förflutet inom socialtjänsten där hon bland annat jobbade med våldsutsatta barn, påtalar vikten av att ställa rätt frågor för att definiera våldet.
– Även det sexualiserade våldet. Jag upplever att de försöker att bortförklara och bagatellisera det som de utsatts för. Om någon kallat dem luder menar de att personen bara skämtade. Mycket har tyvärr normaliserats
Hon tycker det är viktigt att jobba mycket med flickor för att stärka dem och vill även jobba mer med killarna.
– Det här handlar om attityder, värderingar och beteenden som framför allt killar ger utryck för.
Monica Kolm Sandström, barnmorska, som nyligen börjat på mottagningen berättar att hon blev chockad när hon satt med på ett gruppsamtal med killar i åttan i höstas. Framför allt reagerade hon på språket.
– De var respektlösa både mot varandra och mot tjejer.
På mottagningen bedömde de det så allvarligt att de kontaktade klassföreståndaren, som var medveten om problemet.
Helena Hansson tillägger att om det är ett gäng som har den här attityden så är det lätt att andra kamrater hänger på eller inte vågar opponera sig.
– Grupptryck generellt är en fara och vi pratar med ungdomarna om samtycke, både i grupp och individuellt.
– Men det är attityder som vi inte förändrar på en timme, säger Roger Konradsson, läkare.
Maria Sundbom, barnmorska, uppger till exempel att tjejer förväntas ställa upp på analsex.
– Mycket kommer från porren som ger en skev bild när man saknar erfarenheter av sex.
Personalen säger att de har en vision om att starta både killgrupper och tjejgrupper för att prata om dessa attityder, värderingar och beteenden.
– Om det fanns resurser för det vore det bra, men allt är en avvägning mellan mottagningstiden, det förebyggande arbetet på skolorna och grupper, säger Roger Konradsson.
På grund av den ökande psykiska ohälsan bland unga har de sedan ett år tillbaka fått utökade resurser med en halvtid barnmorska och en halvtid kurator. De jobbar med att utöka tillgängligheten, bland annat med fler drop in-tider. Ungdormarna har efterfrågat det.
– De som kommer hit tycker det är skönt att vi finns. Vi lyssnar och ser ungdomarna, säger Maria Sundbom.
– Ibland kan det räcka med att de får sätta ord på det de känner, men vi bekräftar också när de utsatts för oacceptabla beteenden och talar om att det inte är okey. Vi har också ett samarbete med polisen och stöttar dem att anmäla när de utsatts för brott och erbjuder oss även att ta hit polisen, säger Helena Hansson.
De enas om att de finns till för ungdomarna på alla sätt.
Fotnot: Ungdomsmottagningen finns både på Facebook och instagram med adress: Ungdomsmottagningen Boden.Förutom att ringa dit kan man maila på ungdomsmottagning@boden.se.De fasta mottagningstiderna är måndag klockan 14-16 och fredag klockan 13-15.