Före flytten till äldreboendet bodde Maj-Lisa Johansson på korttids där det redan rådde besöksförbud.
Maj-Lis flyttade sedan in på Svedjebacka den 6:e april. Lena Mari Johansson tycker att förbudet är bra, då det skyddar de gamla, men känslomässigt var det svårt att lämna modern med främmande människor.
– Det var lite förvirrande för mamma att förstå att vi efter inflyttningen inte skulle ha någon kontakt. Jag tror inte jag fattade det själv. Vi gick från att ha haft nästan daglig kontakt till ingenting.
På grund av nedsatt hörsel var det svårt för Maj-Lis Johansson att kommunicera per telefon.
Lena Mari Johansson tillägger att det är svårare för dem som har sin partner på ett boende. De kanske är i karantän själva ensamma hemma utan sin partner medan hon har vanlig vardag med sin man och arbete.
– Det är mycket tuffare för dem. Jag vet det eftersom jag jobbar som anhörigkonsulent i kommunen.
De har försökt att ställa om och ordnade bland annat med en ipad så att de kunde ha videosamtal.
– Det är viktigt att ha en bra dialog med personalen, som hjälper mamma med tekniken. Nu har de datorer på boendet och kan ha bildsamtal via Teams. Det är bra för anhöriga som dessutom inte bor i Boden.
Lena Mari Johansson säger att de är lyckligt lottade att det nu är vår/sommar så att de kan sitta ute. Hon snappade direkt upp när smittskyddsläkaren på regionen sa att det går bra att träffa äldre utomhus bara man håller avståndet. Efter att inte ha sett sin mamma på drygt en månad träffade hon och hennes bröder Maj-Lis och fikade utomhus 9:e maj.
– Det var kallt, men det var fantastiskt bara att få se henne. Det blev en fin stund.
Maj-Lis Johansson tycker det är lika roligt att träffa sina barn varje gång och tycker att det har varit tråkigt när de inte kunnat hälsa på henne. Hon skulle åka direkt om hon fick hälsa på dem.
– Det blir en stor fest när det här är över, lovar Lena Mari Johansson.
Hon tycker lösning med skärmar av plexiglas är bättre än att inte få träffas alls.
– Vi anhöriga har ett ansvar att inte ta in smittan på Svedjebacka, inte bara för mammas skull, utan för allas skull. Det är därför viktigt att hålla känslorna i schack. Har man inte setts på flera veckor så vill man kramas, men det blir luftkramar och slängkyssar.
Hon upplever att personalen förstår hur viktiga de anhöriga är.