Han lägger golvvärme i utbyggnaden av en radio- och tv-butik i Boden
- Materialet blir kallt, slangen blir stel och svår att jobba med. Eftersom det är kallt måste man ha handskarna och det är svårt att jobba med dem på, säger Ari Siurumaa.
De har nära till butikens personalingång.
- Vi brukar anpassa jobben efter temperaturen ibland. Det går bra när man kan gå inomhus och värma sig. Det är värst på morgnarna, det är som kallast då, under 30 grader minus. Bara man håller sig torr om händerna och fötterna går det bra.
Lukas Boqvist, 16 år, går på energiprogrammet i Luleå. Det är hans första praktikvecka.
- Det är kallt men det går an ändå. Det är bara att gilla läget, det är ju så här ibland.
"Får gå in"
Först ska en byggnadsfirma gjuta och därefter blir det rörjobb inomhus.
- Vi tog upp det i morse. Fryser de så går de in. Håller materialet så kan man prova, det är upp till dem, de får själva avgöra. Vi har sagt till byggnadsfirman att det inte kommer att gå fort, säger Anders Eriksson, arbetsledare i rörföretaget.
Göran Tinglöv är enhetschef på Byggnads.
- De här killarna får gå in när det känns för kallt. Då kan jag tycka att det är okej. Den enskilde gör själv bedömningen.
Inga avtalsregler
Det finns inga avtalsregler som sätter stopp för arbete vid en viss temperatur. Förut fanns en vedertagen gräns vid 17 minusgrader, men Tinglöv tror inte den tillämpas så ofta längre.
- Stressen ökar inom byggbranschen och man vill klara jobben snabbare och det är klart att då riskerar man att få jobba ute på det här sättet, säger Göran Tinglöv.