"Det är ingen bi-sak att tänka på pollinatörerna"

När kommunalrådet Claes Nordmark (S) invigde kommunens egen bikupa blev han stucken på foten, men det bjöd han på. "Det brukar ju bli så ibland när det är invigningsfester, att det går lite vilt till", säger han och skrattar.

Claes Nordmark fick ett stick på foten när han skulle inviga kommunens nya förvaltning, bi-förvaltningen.

Claes Nordmark fick ett stick på foten när han skulle inviga kommunens nya förvaltning, bi-förvaltningen.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-08-28 08:24

Bodens kommun har placerat bikupan på stadshusets tak. Det är en del av det lokala miljöarbetet och kommunens arbete med att nå de globala hållbarhetsmålen.

Insekterna är oerhört viktiga för att ekosystemet ska fungera som det ska. Med en bikupa på taket vill kommunen både belysa frågan och hjälpa honungsbina lite på traven.

– Pollinatörer behövs, de är ju grunden till våran mat, säger Carl-Göran Olofsson, biodlare och ansvarig för skötseln av den kommunala bikupan.

Av hänsyn till insektslivet har parkenheten också väntat särskilt länge med att klippa många grönytor i sommar.

Claes Nordmark (S) säger med glimten i ögat att han drömmer om att inviga stora arbetsplatser. Och på tisdagen gick den drömmen i uppfyllelse, få då invigde han den nya biförvaltningen med tusentals flitiga nya medarbetare i kommunal regi.

– Det är häftigt att veta att de gör gott. Varje enstaka bi pollinerar ju ett antal växter per bi, så det känns fint.

Det var någon som inte var så glad i dig?

– Ja, det var någon som stack mig på foten, men det bjuder jag på.

Han tror att idén till en kommunal bikupa föddes i och med att kommunens tekniska förvaltning har varit sparsamma att slå dikeskanter och grönytor eftersom det där finns många blommor, som är viktiga för att bisamhället ska överleva.

– Jag tror att det var kommunikationsavdelningen som kläckte idén med en bikupa på stadshusets tak.

Claes Nordmark pluggade till biolog när han började på Uppsala universitet.

– Så det bor en nörd i mig, som älskar naturen, så det här gläder mig enormt.

Han hoppas att det ska inspirerar andra.

Kommunens egen film på sociala medier har visats över 6700 gånger.

– Människor har förstått att det verkligen är ett problem med bidöden. Klimatförändringar och sättet vi bedriver jordbruk och klipper gräsmattor gynnar inte alls bina och pollinatörernas överlevnad. Utan bina skulle våra samhällen kollapsa. Jag har sett tafatta försök med minirobotar som går omkring och pollinerar. Det är idioti. Hur ska vi människor kunna fixa det som har tagit miljoner år för naturen att utveckla, säger Claes Nordmark.

Han tycker istället man ska tänka på att ha lite blommor i rabatterna och gärna en biholk. Själv har han två i sin trädgård.

Under vintern sitter bina tätt tillsammans som i en boll, det kallas vinterklot. Drottningen sitter i mitten och arbetsbina roterar för att turas om att sitta ytterst.

Temperaturen kan ligga på cirka 20 grader i mitten även om det är minus 20 grader ute. För att hålla värmen äter bina fodret eller honungen för att få nergi till att värma sig. Deras dörr, flustret, är öppet och de kan flyga ut när de vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om