"Det är oacceptabelt"
Det finns en tydlig negativ jargong mellan förbanden i Bodens garnison.Enligt Sveriges värnpliktsråd kränker värnpliktiga varandra.
I 19 får både ris och ros av Sveriges värnpliktsråd. Till riset hör till exempel kritik mot kränkningar, både mellan värnpliktiga och förband. Personen på bilden har inget samröre med artikeln. Foto: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Nöjda värnpliktiga
Jägarbataljonen i Arvidsjaur lyder under I 19 och där är de värnpliktiga mycket nöjda med sin utbildning. Samtidigt är avgångarna fler där och värnpliktsrådet tror att de flesta skulle kunna förhindras om förbandet ökade belastningen på soldaterna försiktigare.
Enligt rådet förringar värnpliktiga på jägarbataljonen andra utbildningar och menar att det kan leda till att det uppstår friktioner mellan bataljonerna på I 19.
Oacceptabelt att kränka
Av rapporten framgår också att värnpliktiga på I 19 och A 9 ofta kallar varandra negativa smeknamn. Värnpliktsrådet anser att det är oacceptabelt att värnpliktiga kränker varandra. Vidare har det förekommit kränkningar mellan kompanier på I 19, enligt rapporten. Värnpliktsrådet skriver att den starka plutons- och kompaniandan på pansarbataljonen har både positiva och negativa effekter.
Kompanierna kämpar mot gemensamma mål och det är bra. Till det negativa hör kränkningar mellan kompanierna. Främst utsatt är livkompaniet och Värnpliktsrådet uppmärksammar en incident rörande urinering i livkompaniets lokaler.
Kräver krafttag
Värnpliktsrådet skriver att det är av yttersta vikt att I 19 förbättrar relationerna mellan kompanierna.
Rådet har också haft kontakt med värnpliktiga som blivit kränkta både av befäl och andra värnpliktiga på grund av sexualitet, etnicitet eller religion. I en del fall har även plutonchefen förklarat att plutonen tar värdegrundspaus. Värnpliktsrådet kräver krafttag och menar att befäl aldrig får uppmana till en negativ jargong.
Det finns också en negativ attityd både hos värnpliktiga och befäl mot Nätverket för värnpliktiga kvinnor. Rådet uppmanar I 19 att öka informationen för att minska oförståelsen.
Kritisk till grå arbetskraft
Värnpliktsrådet är dessutom kritiskt till att I 19 använder insatssoldater för att lösa bevakningsuppgifter både i Boden och Arvidsjaur. Det vänder sig emot att värnpliktiga används som grå arbetskraft.
Vidare kräver Sveriges värnpliktsråd att vådahändelser inte ska leda till disciplinpåföljd. Rådet anser att det är oacceptabelt att värnpliktiga ska behöva vara oroliga för påföljder när de rapporterar avvikelser. Det medför att värnpliktiga inte rapporterar olyckor och tillbud. Till dess att disciplinpåföljderna tas bort ska tillbud kunna rapporteras anonymt, tycker värnpliktsrådet.
Saknar utrustning
Det är också kritiskt till att de värnpliktiga bara får en uniform och att det saknas kängor som är anpassade för subarktisk miljö. Det medför hälsorisker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!