De 14 konstnärerna i Bodenskolan var verksamma från 1940-talet och framåt. Det är en grupp som har gjort mycket för Norrbottens konsthistoria och inspirerat andra. Många av deras verk finns i dag i allmänhetens ägo. Bara under första halvtimmen när Havremagasinet slog upp portarna under lördagen kom det in 20 tavlor. Det var tavlor av bland annat Bertil Linné, Hjalmar Rönnbäck och Montana Lorentz.
- Det var mer än förväntat och det ser ut att komma ännu mer, säger konstnären Ricky Sandberg.
Han tog emot och registrerade tavlorna tillsammans med andra i Havremagasingruppen. Tavlorna kommer att visas upp för en jury som sedan avgör vilka som kommer med i sommarens utställning. Bodensaren Staffan Wärneskog tog med sig tavlan " zienerska med barn" som är målad 1925 av Hjalmar Rönnbäck. och en tavla av Montana Lorentz från 1945.
Prisar initiativet
- Jag gillar tavlor och har många Bodenkonstnärer i min ägo. Gösta Hedström var Sveriges störste pastellmålare. Rönnbäck var lantbrukaren från Svartbjörnsbyn som levde på konsten i hela sitt liv, säger han och fortsätter:
- Jag har mycket tavlor av Stig Sandberg och Jan-Olov Manér, men jag kan ju inte ta hit alla. Jag tog dem som hängde närmast dörren.
Han tycker att initiativet med att ha utställning med gamla Bodenkonstnärer är jättebra.
- Det har jag väntat länge på. Roligt att det äntligen händer, säger Wärneskog.
Ägt den i 30 år
Hemma på väggen i Åke Larssons vardagsrum i Luleå gapar en stor tom yta.
- Där satt tavlan jag har med mig i dag. Det kan jag stå ut med. Tavlan är målad av Montana Lorentz. Vi tycker den är fin och har ägt verket i 30 år, säger Åke Larsson.
Han tycker att Bodens nya konsthall är något alldeles extra.
- Det är ett suveränt ställe att ha. Som lulebo blir man avundsjuk på bodensarna, säger Åke Larsson.
Åt bara vitlök
Anders Linné, brorsbarn till Bertil Linné hade med sig sju av hans tavlor som är arvegods.
- Boden hade ju en grupp av väldigt kreativa konstnärer där min farbror ingick. Många av mina tavlor hängde hos Bertils mamma Maria Linné. Ett av hans första verk, en teckning tog jag med mig. Bertil skissade av sin mor Maria som prov inför en konstutbildning han ville gå i Italien. När han kom hem så minns jag att han bara åt vitlök, säger Anders Linné, och skrattar gott.