Hon har tillsammans med handläggaren i ärendet gjort en anmälan till Socialstyrelsen med anledning av läkarens handlande. En mamma har också anmält läkaren.
Har blivit avrådd
En av ungdomsenhetens ungdomar har under en längre tid haft problem med droger. Han har främst missbrukat narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel, bland annat utskrivna av den anmälda läkaren.
Läkaren har informerats om ynglingens missbruk och har blivit avrådd att fortsätta skriva ut dessa läkemedel. Enligt ungdomsenheten har samma läkare i ett akut skede av överdos remitterat ynglingen för avgiftning.
Skrev ut igen
En månad senare har läkaren på nytt, med en dags mellanrum, skrivit ut stora mängder beroendeframkallande läkemedel. Det slutar med intensivvård på grund av överdos.
Föräldrarna uppmärksammade att sonen befann sig i ett livshotande tillstånd.
Efter händelsen blev vårdcentralschefen kontaktad av kommunens socialtjänst, som vädjade till chefen att vidta åtgärder. Svaret blev att hon saknar befogenheter att "lägga sig i".
- När vi tycker att det finns ett missförhållande, vilket vi tycker i det här fallet, så gör vi en anmälan. Sedan får Socialstyrelsen göra en granskning, säger Gunilla Jakobsson.
Hon uttalar sig inte i det enskilda fallet.
- I Boden har vi problem med att ungdomar använder droger. Då blir det motstridigt om läkare skriver ut narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel till ungdomar när vi försöker förmå dem att sluta, säger Gunilla Jakobsson.
Hon välkomnar Socialstyrelsens rapport om problemet med överskrivande läkare.
- Det är viktigt att de synliggör det här.
Läkaren har ansvaret
Carl Johan Westborg, chef för primärvården i Boden, Luleå och Piteå, tycker inte att det är bra att läkare skriver ut stora mängder narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel till personer med kända missbruksproblem.
- Normalt sett gör vi inte det. Det kan göras efter övervägande, men då i små mängder och bara om det är absolut nödvändigt.
Kan man inte "lägga sig i" som vårdcentralschef?
- Ja och nej. Läkaren som behandlar har ansvaret för sin förskrivning, men som verksamhetschef har man uppsikten över personalen inklusive deras handlande. Men verksamhetschefen har inte rätt att gå in i enskilda journaler, utan att det finns en misstanke, säger Carl Johan Westborg.
Socialstyrelsen reagerar på att få anmälningar kommer in från verksamheterna, kommentar.
- Problemet är relativt begränsat, men det finns en kollegialitet och i det här fallet kan det snarare vara av ondo att man skyddar varandra. Det finns en Lex Maria-ansvarig i staben som har den här kontrollen.