"Det finns ingen nonchalant machokultur"

En "modig frivillig" efterfrågades. Det slutade med att en värnpliktig soldat föll tio meter och skadades svårt. Utredningen visar att det fanns anledning att fråga om förbandskultur på Jägarbataljonen gör det är svårt att visa svaghet.- Det finns ingen nonchalant machokultur, säger Jan Mörtberg, chef på I 19.

Jan Mörtberg, regementschef I 19.

Jan Mörtberg, regementschef I 19.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-10-05 06:00
Vid en firningsövning i våras lade övningsledaren till ett moment, som i vanliga fall utförs vid uttagningstest för att identifiera höjdrädsla. Men den aktuella övningen var första firningsövningen för en grupp värnpliktiga på bataljonen i Arvidsjaur.
En värnpliktig hoppade från tio meters höjd med händerna på hjälmen.
En kamrat var så kallade bottensäkrare och skulle hantera all bromsning från marken. Han var oerfaren utan stöd och uppsikt och inte förberedd på det slack på 110 centimeter som uppstod vid kamratens uthopp. När han spände repet kände han inget motstånd och drog hårdare, men ingenting hände. Kamraten föll i golvet.
Borde ställts in
Klas Eksell, chef för Markstridsskolan, utredde olyckan och fann 19 indirekta orsaker till olyckan. Övningsledaren var ensam, kraftigt förkyld med nästan ingen röst och en gipsad hand. Samtidigt var övningen svår och truppens utbildningsnivå låg.
Eksell anser att övningen borde ha ställts in alternativt genomförts med annan övningsledare inklusive biträde på en mindre komplicerad övningsplats.
Under samtal med anställda framkom att det är svårt att bryta mot förbandskulturen och visa svaghet eller ovilja genom att avbryta planerad eller pågående verksamhet.
"Fältlivets umbäranden kräver en attityd att lösa uppgifter även då allt pekar mot att det är svårt eller omöjligt ." Man ger uttryck för att det är nyckeln till framgång för ett jägarförband och att det finns grundat i alla soldater och befäl på låg nivå.
- Det är onekligen så i hela officerskulturen, det gäller även mig, att lösa uppgifter trots utmaningar. Det är vårt adelsmärke, men man får inte sätta sig en sådan situation så att det blir kontraproduktivt. Det finns en gräns och den är svår att dra, men vi måste förhålla oss till den, säger Klas Eksell och fortsätter:
- Ju tuffare förband, ju svårare situationer har man att lösa och ju mer uttalat blir det att gå "on the edge".
Han drog slutsatsen att I 19 bör utreda om det finns en stämning bland unga officerare på jägarbataljonen som gör det svårt att anmäla begränsningar.
Jan Mörtberg funderade mycket efter att ha läst Eksells utredning. Han gav regementsstaben i uppgift att göra en utredning. Resultatet gav honom ingen anledning att göra en fördjupad utredning.
- Det finns ingen negativ förbandskultur, som måste hanteras ledarskapsmässigt. Det här var en olycka.
Dock är adelsmärket för en jägare är att uthärda för det finns ingenting som är så jäkligt att det inte kan bli värre, förklarar Mörtberg.
Unga befäl i mognadsprocess
- De är väldigt tåliga, men håller humöret upp. De är oerhört duktiga och även om en uppgift ser bökig ut löser de den lojalt - det är jägarkulturen.
Däremot menar Jan Mörtberg att unga officerare är i en mognadsprocess. Då och då kommer de att ställas inför situationer när de borde säga nej. Unga kan ha svårt att se den gränsen. Därför påpekar han vikten av att äldre stödjer de yngre i ledarskapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om