"Det finns inslag av en negativ jargong på förbandet"
Lars Karlsson, chef på pansarbataljonen vid I 19, håller med om att det finns inslag av en negativ jargong på förbandet och säger att man arbetar mot negativa attityder både hos värnpliktiga och befäl.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Stor garnison i liten stad
- Frågeställningarna har ändrats till en del. Våra värnpliktiga har långa hemresor och stannar även över helgerna. På förband i södra Sverige kan värnpliktiga som bor
i närheten till och med pendla. Hos oss är de fast och tvingas även till en fritid i Boden. Vi har en stor garnison i en liten stad med begränsat utbud. Det påverkar, säger Lars Karlsson.
I 19 går alltid igenom förbandsrapporten och tar till sig vad som är bra och mindre bra. Förbandet analyserar kritiken och arbetar med att göra förbättringar. Innan soldaterna rycker in går man igenom policyfrågor och har plutonseminarium.
Tar tid att påverka
De värnpliktiga lever nära inpå varandra och Lars Karlsson håller med om att det finns en del jargong på förbandet.
- Vi försöker att påverka attityder både hos värnpliktiga och befäl. Vi är tydliga var vi står i värdegrundsfrågor, men värnpliktiga som kommer till oss tar med sig attityder från sitt tidigare liv och det tar tid att påverka. Det kan vara svårt att hinna på tio månader.
Behöver mer tid till samtal
Han ser det lite som föräldraskap och säger att de talar om rätt och fel, men skulle behöva mer tid att prata med värnpliktiga.
- Vi är få officerare och har även haft andra uppdrag, som ansvaret för delar av Nordic battle group, vilket har tagit stora personalresurser. Det har också påverkat tiden till dialog med de värnpliktiga.
Lars Karlsson påpekar att resultaten från uttryckningsenkäterna inte framgår i rapporten. Den senaste är inte klar, men den dessförinnan visade att värnpliktiga på I 19 har tilltro till sin militära förmåga, den utbildning de fått och stor tillit till befälen.
- Våra värden i dessa frågor var bland de högsta i landet.
Kan inte påverka
När det gäller kritiken om att värnpliktiga används som grå arbetskraft, säger Lars Karlsson att I 19 inte kan påverka att insatssoldater används till bevakning. Det är ett försvarsmaktsbeslut. Det har länge pratats om en förändring, men ingen sådan har ännu beslutats.
- A9 har inga insatssoldater och våra får parallellt en intensivutbildning, vilket innebär att de är lite lediga. Vi kommer under våren att titta på om vi kan förändra det.
Avseende utrustningen förklarar han att det finns brister ute på förbanden. Orsaken är att försvaret prioriterar utlandsuppdragen.
Saknar materiel
- Försvarsmakten har ännu inte anskaffat viss materiel i tillräcklig omfattning. Vi har exempelvis inte kunnat ge de värnpliktiga den nya modifierande automatkarbinen. Till nästa utbildningsomgång, sommaren 2009, kommer vi att kunna utrusta alla med den. Jägarbataljonen har bättre kängor än vi på pansarbataljonen, men de har också annan tjänst, säger Lars Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!