Diabetiker efterlyste bättre bemötande från vården

När landstingets prog-ramberedning besökte Boden på söndagen vittnade medlemmar i Bodens diabetesförening om brister i vården. Flera hade erfarenhet av dåligt bemötande och Ingrid Larsson (C) sa att personalen inte får bära sig åt hur som helst.

BODEN2009-05-11 06:00
Under 2009 har programberedningen i landstinget fått i uppdrag att arbeta med diabetes. Ledamöter åker runt och lyssnar på olika synpunkter om diabetesvården i länet.
Ordförande i Bodens diabetesförening Ivan Åberg inledde med att ifrågasätta varför inte primärvården ställer upp och kollar blodsocker i samband med föreningens aktiviteter.
- Vi testa människor själva och upptäckte då personer som borde gå på koll, men hjälpen från vårdcentralen är obefintlig.
Ju tidigare desto bättre
En man berättade att han vet om att personalen på en vårdcentral i samband med blodprov har som rutin att även kontrollera blodsocker och undrade varför inte det fungerar likadant i Boden.
- Ju tidigare diabetes upptäckt, desto bättre. Då minskar skadeverkningarna.
Ove Haarala (V) höll med om att det skulle vara ett sätt att jobba förebyggande.
Ett par personer tog upp bristerna av fotkontroller och fotvård. Ingrid Larsson (C) förklarade att en orsak kan vara att det är ont om fotterapeuter.
- Man måste kriga och be om allt, sa en kvinna och en annan frågade varför det inte förkommer regelbundna träffar med en dietist.
- Kosten är viktig, men det var flera år sedan vi hade en sådan träff och det har kommit nya råd.
Svårt att få kontakt
Ett annat bekymmer som togs upp vara att det var svårt att få tag i diabetessköterskan mellan de obligatoriska kontrollerna.
Ove Haarala tillade att det vårdcentralerna runt om i länet prioriterar olika saker.
Medlemmerna uttryckte också oro inför kommande förändringar och neddragningar av hjälpmedel som de har behov av. Bland annat ska de som har diabetes typ 2, men inte tar insulin, inte testa sig hela tiden.
Ivan Åberg undrade varför inte landstinget har gruppbaserad utbildning, eftersom det ger dokumenterat bra resultat.
Anders Öberg, ordförande i beredningen (S), svarade att möjligheterna att ge utbildning i grupp kommer att öka.
Nedvärderad
Flera närvarande hade erfarenheter av dåligt bemötande och en kvinna berättade hur hon blev nedvärderad som människa av läkaren.
- Det finns personal som nonchalerar att folk har höga sockervärden, sa Ivan Åberg och en annan man berättar att en läkare hade frågat honom "Vad fan gör du här".
- Det är skandalöst.
Ove Haarala menar att det handlar om etik och moral och Ingrid larsson tillade att personalen inte ska få bära sig åt hur som helst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om