Dom om grupptalan mot KnCMiner överklagas

Nacka tingsrätt avvisade grupptalan mot KnCMiner AB. Kärande och 53 gruppmedlemmar överklagar. De betvivlar riktigheten i det beslut om rätten kommit fram till och kräver tillbaka pengar för maskiner de köpt av företaget.

STÄMS. Sam Cole är vd för KnCMiner. Missnöjda kunder stämmer företaget på miljonbelopp i skadestånd.

STÄMS. Sam Cole är vd för KnCMiner. Missnöjda kunder stämmer företaget på miljonbelopp i skadestånd.

Foto: Elisabeth Hedman

BODEN2016-03-14 20:38

Gruppen stämde KnCMiner på miljonbelopp.

Rätten avvisade grupptalan. I huvudsak för att det fanns en överhängande risk för att en rättegång skulle bli otymplig och ohanterlig.

Mot bakgrund av vad KnCMiner anfört drog tingsrätten slutsatsen att det finns ett stort antal tvistefrågor och att i stort sett alla gruppmedlemmar måste engageras i rättegången. Rätten menade att var och en av gruppens medlemmar har möjlighet att enskilt väcka talan mot företaget.

Läs mer: Domstolen avvisar grupptalan

Gruppen har överklagat domen.

Målet handlar om att gruppen stämt företaget för att de vill häva köp och få tillbaka sina pengar. Gruppen hävdar att den köpt produkter, som de förskottsbetalat, men som inte leverats inom utsatt tid och inte uppfyllt utannonserade egenskaper. De anser att KnCMiner medvetet vilselett dem.

Medlemmarna har köpt så kallade "miners". Köpen har gjorts via nätet och betalningen har gått till KnCMiners svenska bolag.

Maskinerna är avsedda att gräva kryptovaluta, det vill säga virtuell digital valuta som kan användas för affärer på webben.

Gruppens ombud, advokat Magnus Daar, förklarar i överklagningen - för att lönsamt generera digital valuta behövs mjukvara som ofta är inbyggd i en hårdvara, en så kallad miner, som processar valutans transaktioner. För varje transaktion erhålls en liten intäkt i digital valuta, som tillfaller den som äger minern.

Han argumenterar för att det är av vikt för rättstillämpningen att hovrätten tar upp målet. Han hävdar att enskilda processer inte är ett realistiskt alternativ.

Merparten av gruppmedlemmarna har sin hemvist i utlandet varför det skulle bli svårt och kostsamt att driva individuell talan i Sverige. Att dessutom bedriva 54 enskilda mål skulle bli en övermäktig administration för domstolen, enligt advokaten.

En grupprättegång är därför överlägset bäst, menar Magnus Gaar och bedömer att det finns behov av vägledande avgöranden, i synnerhet vad gäller svarande KnCMiners invändningar. Han framhåller att utifrån tingsrättens bedömning så kommer alltid svarande att kunna hindra en grupptalan genom att framställa invändningar till varje enskild medlems anspråk. En sådan tillämpning står i strid med lagens syfte, hävdar advokaten.

I Stockholms tingsrätt finns dessutom totalt tolv stämningar mot KnCMiner.

Elva av dem är sambandsmål och ska avgöras samtidigt. I veckan är det förhandlingar. Det handlar, enligt nättidningen DiGITAL, om uteblivna leveranser, brutna löften och undermålig hårdvara. KnCMiner krävs på närmare 100 miljoner kronor i skadestånd av missnöjda kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om