Det var i samband med ungdomsfullmäktige som flera ungdomar lämnade in motioner att de vill ha en gaminghall. Förslagen remitterades till nämnden för kultur, fritid och unga.
– Då tyckte kommunen att den måste göra någonting och se hur intresset ser ut, säger Tobias Larsson, gruppledare på Studiefrämjandet, som äger och driver projektet.
Läs mer: Om ungdomarnas förslag
På tisdagen var det öppet hus på ungdomsgården Hörnet med information om projektet. De har tidigare haft några informationsträffar på tisdagskvällar. Då har Tobias Larsson träffat ungdomar på Hörnet som är intresserade av e-sport och ska delta i projektet.
– Vi ska köra nu några månader för att se vad det finns för intresse bland ungdomarna. De som hittills kommit hit är mycket intresserade av att spela, säger Tobias Larsson.
Både han och William Lund, projektledare på Studiefrämjandet Norrbotten, har en bakgrund inom e-sport där de bedrivit lagverksamhet.
– Vi har varit med och startat en e-sportförening, Sub Zero e-sport, som har ett 100-tal medlemmar i hela Sverige. Där finns det olika lag för olika spel. Den är framför allt online, säger Tobias Larsson.
Han tillägger att tanken är att de ska sätta ihop lag under projekttiden och precis som inom alla idrotter lära dem att samverka inom lagen. Lagfostran helt enkelt.
William Lund poängterar att fokus ligger på folkbildningen. En viktig aspekt han vill framhålla är att det inte bara handlar om att vinna även om det kan vara ett kortsiktigt mål.
– Det handlar om det som är utanför skärmen, hur man pratar med varandra och bygger ett lag. Hur man tänker, strategier som kan hjälpa en utanför i livet.
Han har själv spelat sedan tidiga tonåren. Både han och Tobias Larsson är jämngamla, 27 år.
– Det jag lärde mig online för 14 år sedan har följt med i livet ända till idag. Det är enorma kunskaper.
Tobias Larsson förklarar att de ska bygga datorerna tillsammans.
– Så de får lära sig hur de fungerar utifall det händer något senare så ska de ha koll på hur man gör allt själv. Vissa av dem har gjort det här tidigare och har koll. Vissa har inte gjort det, så de kommer kunna lära sig av varandra också.
Däremot tror han inte att någon hittills tidigare varit med i ett e-sportlag.
Han brukar komma till Hörnet på tisdagar klockan 16.30, det är drop-in till 18 och sedan kör de till 21.
– Det är inte så många spel man kan vara fler än fem personer samtidigt och finns det möjlighet kommer vi dela upp oss i två grupper. Då får vi se om de kommer hit varannan vecka eller om vi utöka tiderna, säger Tobias Larsson och tillägger att tanken även är att de ska arrangera lan i framtiden.
Han tycker det ska bli kul och projektet ska utvärderas i april för att se hur det ska fortsätta.
– Det ser väldigt lovande ut.
Enligt William Lund är den långsiktiga tanken att verksamheten kan bli en plantskola för den spelutbildning som bedrivs på Boden Business Park där man arbetar med att utveckla en lokal spelbransch.