Efter tvisterna: Det här få du göra på kommunal mark

Inte en ny fråga, men nu har det skapat osämja mellan grannar i ett par av Bodens villakvarter. "Vi har inte resurser att springa ut och jaga den här typen av aktiviteter", säger Lars Andersson, chef för samhällsbyggnadskontoret.

Allmän platsmark, både natur- och parkmark, utanför den egna tomten ska kunna nyttjas av alla. Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln.

Allmän platsmark, både natur- och parkmark, utanför den egna tomten ska kunna nyttjas av alla. Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln.

Foto: NTB

Boden2020-07-01 13:46

Det handlar om två ärenden, dels ett villakvarter inne i centrala Boden, dels ett villakvarter i Sävast där kommunen fått in klagomål.

Efter att ha gjort inspektioner har kommunen gått ut med information till alla i berörda kvarter om vad som gäller. Allmän platsmark, både natur- och parkmark, utanför den egna tomten ska kunna nyttjas av alla. Olovliga anläggningar gör att marken kan upplevas som privat, vilket minskar tillgängligheten.

I det ena området i Sävast handlar det bland annat om vedupplag, kompost samt uppförda byggnader som förråd och skjul.

I det andra fallet handlar det bland annat om att kommunen har fått klagomål gällande ianspråktagande av allmän platsmark, naturmark enligt gällande detaljplan. 

– Att använda kommunens mark för privat bruk utan kommunens tillstånd är inte tillåtet. Man har som fastighetsägare ett ansvar för att veta var den egna fastighetsgränsen går och ska hålla sig inom den, säger Lars Andersson

Han framhåller att det är kommunens parkavdelning på tekniska förvaltningen som ansvarar för driften av den kommunala marken. Det är därför viktigt att man som fastighetsägare pratar med parkavdelningen om till exempel skötsel eller annat som rör kommunens mark.

Om man planterar bärbuskar på kommunal mark får allmänheten då plocka och äta bären?

– Nej, det är fortfarande fastighetsägarens bär, men man får exempelvis inte utföra planteringar på kommunens mark, svarar Lars Andersson.

I ett annat villaområde efter Engelbrektsgatan hade ägarna skött om den kommunala marken flera år. Där gjorde kommunen en planändring och erbjöd dem att köpa marken de skött om.

Ska det löna sig att utvidga den egna tomten?

– De fick betala ganska mycket för det.  Eventuell planändring får prövas från fall till fall, säger Andersson.

Var går gränsen, för ska vi prata klarspråk så verkar det vara okey så länge grannarna inte blir osams?

– Kommunal mark, både skog och parkmark, utanför den egna tomten ska kunna nyttjas av alla.  Dessutom kan dessa anläggningar försvåra skötseln av området om de står i vägen för maskiner och personal. Vi ska prata ihop oss lite mera med parkenheten hur vi ska hantera det här framöver, säger Lars Andersson.

Kommunen avser att följa upp båda de aktuella ärendena senare under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!