Ellinor Isaksson Larsson, produktionsledare på trafikenheten, berättar att de i fjol somras fick veta att busslinjen 241 mellan Älvsbyn och Boden skulle läggas ned.
– Det är regionen som står för kommungränsöverskridande trafiken med tåg och buss. Länstrafiken fick tuffa sparkrav och därför såg de över trafik med låg kostnadstäckningsgrad. De ville redan dra in den förra hösten, men jag sa till dem att det var orimligt. För vi kunde inte med så kort varsel få igång skolskjutstrafiken.
Beslutet har förhalats, men i somras lades busslinjen ned.
– Vi har cirka 20 elever som går på Björknäsgymnasiet och som är skrivna i Älvsbyn.
Ungefär tolv av dem har behov av kollektivtrafik för att ta sig till skolan. Det är de som nu sitter i klistret.
– Sedan har vi tolv grundskoleelever som bor efter den här sträckan, så totalt 24 elever är drabbade. Dessutom finns det en familj i Vändträsk som har barnen på friskola och inte får någon skolskjuts, för den blir dyrare än om de hade åkt till Heden. Så den familjen sitter nu också i klistret, säger Ellinor Isaksson Larsson.
Hon berättar, att även innan busslinjen lades ned så var kommunen tvungen att komplettera med skoltaxi för att få hem barnen.
– Det var ungefär 5 300 resor som genomfördes innan pandemin på den här busslinjen. Av dem var det ungefär 1 600 resor inom Älvsbyns kommun, ungefär 1 700 inom Bodens kommun och ungefär 1 900 över kommungränsen.
Ellinor Isaksson Larsson påpekar att beslutat att lägga ned busslinjen påverkar människors vardag. Därför tycker hon det att viktigt att man gör väl avvägda beslut.
– Regionen har tagit på sig ansvaret för kollektivtrafiken och här kan jag tycka att regionen inte tagit fullt ansvar. Det här är en viktig målgrupp. Det att viktigt att ungdomar kan gå en gymnasieutbildning och att de är kvar i länet.
Inom fyrkanten samarbetar kommunerna kring gymnasieutbildningarna.
Det finns även några ungdomar i Boden som går på gymnasiet i Älvsbyn. De tvingas åka via Luleå och måste kliva upp klockan fem, uppger Ellinor Isaksson Larsson.
– Det är ju ohållbart. De barnen måste byta skola eller göra något annat.
Enligt Ellinor Isaksson Larsson innebär den här förändringen dessutom en fördyrning för Bodens kommun med sammanlagt 600 000 kronor per år.