Elever utbildades för framtida ledarskap

Björknäsgymnasiets samhällsklasser i årskurs ett och två har haft en ledarskaps- och friskvårdsvecka på Ängesholmen. Det är en del av I 19:s samarbetsavtal med skolan inom ramen för Bernadottegymnasiet.

Övningsgenomgång. Max Lannergren och Max Wallström, som går andra året, håller i övningen vid en av stationerna. William Lundström, Casper Wohlström, Alva Vennberg och Bernadina Bertilsson ska lära sig lägga första föband. Fänrik Johan Törnblom är instruktör.

Övningsgenomgång. Max Lannergren och Max Wallström, som går andra året, håller i övningen vid en av stationerna. William Lundström, Casper Wohlström, Alva Vennberg och Bernadina Bertilsson ska lära sig lägga första föband. Fänrik Johan Törnblom är instruktör.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-09-14 11:14

– Vi från Försvarsmakten vill möta eleverna flera gånger under de här tre åren för att skapa en relation, säger major Carl-Göran Pakkala, som höll i veckan.

Under två dagar genomförde I 19 en ledarskapsutbildning med eleverna. Den är kopplad till elevernas eventuella framtid som ledare.

– De ska få pröva på att vara i rollen som ledare, säger Carl-Göran Pakkala.

Han hade en teorigenomgång med eleverna och gick bland annat igenom olika ledarskapsmetoder och olika utbildningsprinciper. Eleverna fick även en genomgång om ledarskap under svåra situationer, som i Afghanistan och Liberia.

På torsdagen hade eleverna i årskurs två övning med eleverna i årskurs ett. De hade olika stationer där de fick öva på olika saker allt från att lägga ett skyddsförband till exercis – vändningar, givakt, manöver.

Innan hade de fått se på ett typexempel på hur man håller i en övning. Därefter fick de en handledare, som har hjälpt dem att förbereda övningen.

Eleverna har under veckan även gjort andra moment. De har exempelvis skjutit skidskytte och haft en HLR-utbildning som Försvarsmakten stått för.

Cirka 50 elever deltog och bodde på Ängesholmen under hela utbildningsveckan.

Mats Persson, lärare i historia, geografi och religion, har en bakgrund som officer. Han tycker det är en hjälp i kontakten med eleverna varje dag.

– Den militära pedagogiken är överlägsen. Möjligheten att få vara här och teambilda betyder jättemycket. Eleverna får lära känna varandra och får en inblick i ledarskap, säger han.

Max Lannergren går andra året. Han sökte Bernadottegymnasiet för att han vill gå på Militärhögskolan Karlberg.

– Samtidigt passar samhällsprogrammet perfekt in baserat på de grundämnen vi läser. Jag är för övrigt intresserad av samhällsvetenskapliga ämnen.

Han tycker även att utbildningen på Ängesholmen är av intresse.

Hur har veckan varit hittills?

– Trevlig, vi har lärt oss olika typer av ledarskap. Vilka olika roller människor kan anta i grupper. Vad man ska göra för att det ska fungera bra i gruppen. Vi har fått göra olika övningar för att träna på ledarskap.

Bernadina Bertilsson som går första året tycker det var roligt att få pröva på att skjuta, för det har hon inte gjort tidigare.

Fänrik Johan Törnblom tillhör flygunderhåll på1:a helikopterskvadronen och var på Ängesholmen som instruktör. Han har stöttat ungdomarna att göra övningsplanen för torsdagens övning.

– Jag har berättat lite hur jag tänker när jag genomför övningar och hur de kan tänka.

Han tycker samarbetet med gymnasiet är bra.

– Då får de vara ute och testa lite och får information om Försvarsmakten.

Bernadottegymnasiet

Norrbottens regemente, I 19, och Björknäsgymnasiet har ett samarbetsavtal inom ramen för Bernadottegymnasiets koncept.

Avtalet innebär att eleverna som läser vid samhällsprogrammet får utbildning av Försvarsmakten i vinterförmåga, ledarskap, gruppdynamik och internationella relationer.

Avtalet tecknades 2013 och förnyas årligen.

Bernadottegymnasiet är gymnasieskolor med siktet inställt mot uniformsyrken inom polis, räddningstjänst, försvar, kustbevakning och kriminalvård.

Gymnasiet i Boden är ett av Sveriges fyra Bernadottegymnsier, som även finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om