Emil saknar stöd och hjälp

Emil, nio år, var hemma en stor del av vårterminen. Han är klipsk och duktig på matte, men får han inte det stöd han behöver i skolan är hans pappa orolig att sonen tvingas stanna hemma igen.- Då förlorar han sin grundskoleutbildning, säger Rolf Långström.

Vid ett tillfälle, efter en jobbig situation, i skolan kröp Emil in under en bänk. Hans pappa, Rolf Långström, vill  att sonen ska få  den hjälp och det stöd han behöver  för att klara skoldagen.  Personen på  bilden har inget samband med artikeln. FOTO: Pär  Bäckström

Vid ett tillfälle, efter en jobbig situation, i skolan kröp Emil in under en bänk. Hans pappa, Rolf Långström, vill att sonen ska få den hjälp och det stöd han behöver för att klara skoldagen. Personen på bilden har inget samband med artikeln. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

BODEN2009-09-12 06:00
Många elever med neuropsykiatriska funktionshinder mår väldigt dåligt i skolan. Flera av dem orkar inte gå dit eftersom de inte får det stöd de har rätt till.
Rolf Långström, Emils pappa, är smärtsamt medveten om det här. Innan Emil skulle börja sexårs uppmärksammade förskolepersonalen föräldrarna på att Emil kunde blir väldigt arg.
- Han fick utbrott. Vi hade möten med rektor och personal. Emil började sexårs och det hände att de stängde in honom i ett rum för att han skulle lugna ned sig. Då rymde han genom fönstret, berättar Rolf Långström, som har skrivit ned allt som hänt.
Problemen i skolan fortsatte och i ettan byggde Emil en koja
i klassrummet dit han drog sig tillbaka ibland. Rolf Långström kontaktade barn och ungdomspsykiatrin i Luleå.
Krävde utredning
- Något var fel och jag ville ha en utredning. I samma veva gjorde skolans rektor en anmälan till sociala, men vi har ju inte problem hemma så det blev inget ärende där. Varje höst när Emil börjar skolan fungerar det bra en tid, för på sommarloven mår han bra.
Strax före jullovet fick Emil sin diagnos. Han har adhd med autistiskt spektrum.
Under mellandagarna började han medicineringen, men först
i sommar har man fått till rätt medicin och rätt dos.
- Det har varit en jätteprocedur och har påverkat skolgången. På vårterminen fick han en specialpedagog och Emil fick vara i ett eget rum dit han fick bjuda in en kompis ibland, men jag tror inte det var bra att han blev så isolerad, säger Rolf Långström.
Specialpedagogen togs bort och rektorn beslutade senare att Emil bara skulle gå ett par timmar om dagen i skolan, så kallad anpassad studiegång.
- Vi skrev aldrig på det där.
I stället blev vi anmälda till sociala igen. Problemet är att få det att fungera i skolan, men när vi erbjöds hjälp av familjeteamet var jag beredd att ta emot allt stöd vi kunde få.
- Elevhälsan är också inkopplad och där anser de att Emil behöver mer hjälp. Vi har begärt att Emil ska få en personlig assistent, som är utbildad på adhd, under skoltid. Rektor sade nej och när jag talade med Bertil (Sundström, för- och grundskolechef reds. anm.) sade han att det inte finns ekonomi att sätta in det stödet.
Likvärdig utbildning
- Hade Emil haft ett fysiskt handikapp hade de inte sagt att de inte har råd med skriv- och läshjälpmedel för att han ska klara skolan. Vår målsättning är bara att han ska få en likvärdig utbildning som alla andra barn. I stället har han vid tre tillfällen helt utestängts från skolundervisningen.
Rektorn har dock aviserat att om problemen i skolan fortsätter för Emil så blir det åter aktuellt med anpassad studiegång, berättar Rolf Långström.
- Han förlorar då sin grundskoleutbildning. Jag anser att de bryter mot skollagen.
Rolf Långström har nu anmält skolan till Skolinspektionen.
Rektor Astrid Sundström Lindström vill inte diskutera enskilda elever i media, utan säger att hon grundar sina beslut på sakförhållanden.
Tillräckliga resurser
Enligt Bertil Sundström har skolan tillräckliga resurser i förhållande till antalet elever i klassen. Han menar att det är en organisatorisk fråga,
- Han (pappan reds. anm.) vill ha en personlig assistent och så jobbar vi inte i skolan, säger Bertil Sundström och nekar till att han har sagt att skolan inte har råd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om