En gränslös fråga

Var går gränsen mellan Vittjärv och Kusån?- Det är så tokigt, man delar inte en by, så gör man inte, säger Siw Öhman, som menar att området tillhör Kusån. - Jag växte upp i Vittjärv. Att jag skulle komma från Kusån, det blir lite konstigt, säger Håkan Isaksson, som äger ett byggnadsminne som han hävdar tillhör Vittjärv.

Håkan Isaksson anger historiska skäl till byaskyltens placering en kilometer in efter Kusåvägen.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Nina Pettersson</_Bildtext Fotobyline>

Håkan Isaksson anger historiska skäl till byaskyltens placering en kilometer in efter Kusåvägen.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Nina Pettersson</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-11-09 06:00
Det finns olika syn på var skylten som anger gränsen mellan Kusån och Vittjärv ska stå. Håkan Isaksson, nu bosatt i Gammelstad, äger tillsammans med hustrun sedan 1989 ett kulturhistoriskt minnemärke vid Luleälven. Sommarstället byggdes i mitten av 1920-talet av Brage Meyerhöffer, borgmästare och bankdirektör i Boden. I huset finns tak- och väggmålningar av konstnären John Winberg.
- Meyerhöffer köpte marken av min farmor, som var änka efter att farfar dött i spanska sjukan. Det känns roligt att den är tillbaka i släktens ägo. Jag vill bevara det som är hävdvunnet, att marken ligger i byn Vittjärv, säger Håkan Isaksson, som också äger jordbruksmark i området.
Flyttad skylt
Håkan Isaksson skickade en skrivelse, "Felaktig skyltning av gräns mellan byarna Vittjärv och Kusån", till Trafikverket, som tog in ett yttrande från Lantmäteriet. Skylten flyttades efter rekommendation av Lantmäteriet. Därefter har det kommit in reaktion från Kusåns byaförening.
Skylten har tidigare stått strax efter avfarten från väg 97. I månadsskiftet september-oktober flyttades den ungefär 800 meter in i byn, vilket innebär att ett tiotal fastigheter nu räknas till Vittjärv istället för Kusån.
- Jag gjorde en utredning om det här, som visade sig vara felaktig. Jag har gått på den ursprungliga gränsen mellan byarna, den är spikrak. Jag kände inte till att byn expanderat upp mot Fårsvedjen, där Luleälven gör en krök vid Vittjärvs kraftverk, säger Lennart Dehlin, utredare på ortnamnssektionen, Lantmäteriet, Gävle.
Lennart Dehlin tog för givet, när han gav sitt utlåtande, att Vittjärvs byamän och Kuså byaförening var överens i frågan.
Tiden gått ut
Isaksson skickade sin skrivelse till en byaålderman i Kusån och inte till byaföreningen. Tiden för överklagan hann därmed gå ut och problemet tas nu upp i ett nytt ärende hos Trafikverket, som inväntar kompletterande yttrande från Lantmäteriet innan åtgärd.
- Det här är ganska ovanligt. Även om byar växt ihop, brukar man känna till en specifik gräns, säger Lennart Dehlin.
Ove och Inger Lidmans hus tillhör de som hamnat inom gränsen för Vittjärv.
- Nog är byatillhörigheten är viktig, säger Inger.
De har besök av Stig och Siw Öhman.
- Vi är överrumplade av skyltningen. Vi har ju alltid bott i Kusån och inte haft så mycket med Vittjärv att göra, säger Siw.
Ove Lidman ser Kusån som en naturlig byabildning.
- Ska skylten stå kvar så skulle Kuså trädgård i så fall heta Vittjärvs trädgård, men det finns redan en Vittjärvs trädgård, säger han.
"Måste finnas en gräns"
Skylten flyttade för några år sedan från läget längre in i bebyggelsen, till infarten från väg 97.
- Folk åkte för långt när de kollade postadresser, därför ringde jag till dåvarande Vägverket som flyttade skylten, säger Stig Öhman.
En konsekvens om skylten står vid infarten från väg 97 är att Vittjärvs kraftstation då skulle hamna i Kusån.
Enligt Lennart Dehlin på Lantmäteriet behöver inte fastighetsbeteckningar eller belägenhetsadresser överensstämma med varandra. Däremot kan den fastställda belägenhetsadressen säga något om vilken by bebyggelsen räknas till.
Byaåldermannen Håkan Sundberg uppger att Vittjärvs byamän helt står bakom Håkan Isaksson.
- Det måste finnas en gräns. Det är lika viktigt som om man har en fastighet med tomt och grannen kommer och säger att den är hans, säger han.
Fakta
Kusån blev by 1803.
Vittjärv fanns belagt 1543 och hade då tre hemman, enligt Gustav Vasas jordebok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om