En nattsvart fas

Som en rättslös dräng.Så känner sig Jens Eriksson i regeringens Fas 3- program för långtidsarbetslösa.- Åtgärden ska stärka mig, men jag har aldrig mått så dåligt som nu.

Nattsvart. Så ser arbetslöse Jens Eriksson på sin situation i dag efter att ha varit med i Fas 3-programmet. "Jag mår sämst av utnyttjandekänslan och att det jag gör aldrig kommer att leda till något nytt jobb överhuvudtaget."FOTO: Lena Leffler

Nattsvart. Så ser arbetslöse Jens Eriksson på sin situation i dag efter att ha varit med i Fas 3-programmet. "Jag mår sämst av utnyttjandekänslan och att det jag gör aldrig kommer att leda till något nytt jobb överhuvudtaget."FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-01-15 06:00

Jens Eriksson, utbildad barnskötare, blev utbränd för några år sedan. Han kom med i Fas 3 2009 och är liksom många andra långtidsarbetslösa mycket kritisk till arbetsmodellen:

- Det är en form av modern slavhandel. Vi påstås få in en fot på arbetsmarknaden, men jag har aldrig varit så långt bort från ett jobb som i dag.

I december lämnade Jens Eriksson sin dåvarande arbetsplats, efter att under tre månader kontaktat arbetsförmedlingen och försökt få byta.

Vägrar gå tillbaka
- Jag vet inte vad som händer framöver, om jag får behålla min 65-procentiga ersättning. Jag vägrar ända att gå tillbaka.

Enligt Jens Eriksson existerar ingen kontroll över av vad en långtidsarbetslös ska göra på en Fas 3-arbetsplats.

- Det finns ingen insyn i arbetstider eller regler för ensamarbete. Jag har inte haft skyddskläder, vilket arbetsgivaren ska ordna.

Jens Eriksson tycker att det känns jobbigt när arbetsförmedlingen hela tiden säger att " de jobbar på saken" om problem dyker upp. Han anser att det brister i arbetsförmedlingens rutiner och att det är fritt fram för arbetsgivare att göra hur de vill.

- Arbetsförmedlingen måste väl kunna ta företaget i örat om det är missförhållanden. Min arbetsförmedlare besökte mig aldrig under mina elva månader på min senaste arbetsplats. Jag skulle vilja få frågan hur det går på jobbet och om det leder någon vart. Själv grunnar man bara på vad man gör där.

Gnuggar händer
Jens Eriksson berättar också att en tidigare arbetsgivare som hade honom och flera andra Fas 3-anställda där samtidigt tyckte att det var bra med många.

- Han gillade systemet för då kunde han anställa en sjätte person som vi skulle bekosta lönen för. Då känner man sig bara utnyttjad medan arbetsgivaren gnuggar händerna.

- Jag måste få känna mig respekterad som människa och inte bara bli betraktad som en vandrande dollarsedel, säger Jens Eriksson.

Slöseri
Enligt honom är Fas 3 ett sätt för den borgerliga regeringen att få bort långtidsarbetslösa ur statistiken.

- Företagen är vinnare, de får gratis hjälp utan att betala för det. Fas 3 är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser och skattepengar. Den ger inga nya jobb, den är en återvändsgränd. .

Jens Eriksson tillhör Kommunal och betalar fackavgift.

Maktlös
- Facket vill väl men är inte tillräckligt tufft. I dag känner jag en stor, stor hopplöshet. Man är maktlös i händerna på ett gammeldags system där man ska stå med mössan i hand för att få underskrift på närvaropapperet.

Enligt honom är många i dag rädda och "kniper därför käft" om missförhållandena med Fas 3.

- För mig får det bära eller brista. Att lyfta fram problemet betyder att jag åtminstone kan gå med huvudet högt, säger Jens Eriksson.

Fakta

Fas 3

➤ 25 000 långtidsarbetslösa är utplacerade på så kallade Fas 3-program i olika företag, organisationer och i offentliga verksamheter runt om i landet.

➤ Fas 3 ska hjälpa långtidsarbetslösa att få in en fot på arbetsmarknaden och chansen till ett nytt jobb. Det handlar om femdagarsvecka och åtta timmar per dag med 65 procentig a-kassa.

➤ Arbetsgivaren får 225 kronor per anvisningsdag och ska då stå för handledarstöd, skyddskläder och nödvändig arbetsutrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om