En orimlig bevakning

På Mårängskolan övervakas fritidsbarnen via fönster. Maria Lönn, undervisningsråd vid Skolverket, uttalar sig inte i enskilda fall men säger generellt:- Det låter orimligt att sitta och titta ut genom ett fönster. Då kan man lika gärna vara ute säger hon.

Mårängsskolan på Sävastön.FOTO: Lena Tegström

Mårängsskolan på Sävastön.FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2010-01-22 06:00
När majoriteten av fritidsbarnen på Mårängskolan i Sävast är ute är personalen med. När få barn är ute övervakas de via fönster. En del föräldrar tycker det fungerar bra, andra är kritiska och någon menar att det fungerar så länge inget händer.
Föräldrar berättar att barn vid fler än ett tillfälle har varit och lekt nere vid ån.
Inga klara regler
Det finns inga klara regler för vuxennärvaro vid utevistelse på fritids i de allmänna råden, men Maria Lönn säger att huvudmannen ansvarar för barnen och barnens säkerhet.
- Huvudmannen måste garantera barnens säkerhet. Det är en basuppgift. Om jag var inblandad i en fritidsverksamhet så skulle jag ta upp det här med skolchefen, särskilt om det skett att barn har avvikit från skolgården.
Karina Pettersson Hedman, barn- och utbildningschef, säger att det är självklart att det alltid ska vara vuxna med när sex-sjuåringar på fritids vistas utomhus.
- Det är också är en fråga om hur utemiljön är utfomad, till exempel närhet till trafikerade vägar. Man kan även vara yngre i sinnet när man är äldre. Det är en bedömning som fritidspedagogerna måste göra, vilka barn de alltid ska vara ute med. En tolvåring klarar av att vara ute själv. Men föräldrar kan också av olika skäl bedöma att deras tolvåring inte klarar av det. Därför är det svårt att säga "här går gränsen".
Dialog
Karina Pettersson Hedman påpekar att det handlar om ansvar genom tillit och att bedömningar ska göras i dialog med föräldrarna.
- Föräldrarnas bedömning ska respekteras och utifrån det får man sedan planera verksamheten.
Om föräldrar med fritidsbarn på Mårängskolan bedömer att de inte ska vistas utomhus utan vuxennärvaro så hålls de barnen inne.
- Det får inte bli så att de blir sittande inomhus, utan man får planera verksamheten. Både den som bedrivs inomhus och utomhus. Det blir mer styrt, säger Karina Pettersson Hedman.
Hur då styrt?
- Inte barnen, utan det kan påverka aktiviteterna. Fritidspedagogerna känner ju barngruppen och vilka intressen som barnen har. Tillsammans med barnen ska de planera vad de kan göra tillsammans, hur de ska göra och vad de ska göra. Min erfarenhet är att barn är kloka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om