"Ett stålbad väntar"

Landstinget försöker förbättra sin ekonomi genom att rycka ut med brandkår och hyvla av kostnader. Katarina Johansson. ordförande i Vårdförbundet Norrbotten, efterlyser i stället en diskussion om vilken vård landstinget ska ge.- Vi står inför ett stålbad och måste hitta andra system som fungerar över tid.

"Vi har kritiserat landstinget för deras kortsiktiga brandkårsutryckningar och osthyvelsåtgärder. Den orimliga tidsplanen har lett till åtgärder för att visa handlingskraft, men som inte ger några pengar", säger Katarina Johansson, Vårdförbundet Norrbotten. FOTO: Kurt Engström

"Vi har kritiserat landstinget för deras kortsiktiga brandkårsutryckningar och osthyvelsåtgärder. Den orimliga tidsplanen har lett till åtgärder för att visa handlingskraft, men som inte ger några pengar", säger Katarina Johansson, Vårdförbundet Norrbotten. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

BODEN2009-01-03 06:00
År 2008 inleddes med intensiva lönediskussioner, som utmynnade i en strejk. Katarina Johansson tycker att den visade hur viktiga vårdförbundets medlemmar är. Många utgör nyckelpersoner som är en förutsättning för att andra enheter ska fungera.
- De är spindeln i nätet på mottagningar och ser inte minst till att vården fungerar under julhelgerna.
100 anställda varslas
Året avslutades med ett första varsel som berör 100 landstingsanställda och beslut om fler åtgärder för att få ned kostnaderna. Med det i ryggsäcken går Vårdförbundet in i 2009.
- Vi har kritiserat landstinget för deras kortsiktiga brandkårsutryckningar och osthyvelsåtgärder. Den orimliga tidsplanen har lett till åtgärder för att visa handlingskraft, men som inte ger några pengar, säger Katarina Johansson.
Som exempel tar hon att arbetsgivaren plockar bort möjligheten till flex, vilket hon tror i stället kommer leda till övertidskostnader.
- Vi har länge sagt att landstinget måste hitta mer långsiktiga lösningar. Politikerna måste tänka längre än mandatperioden och hitta system som fungerar över tid.
Katarina Johansson tillägger att divisionerna operation och medicin i och med skattehöjningen för utökad budget, även om de ändå ska dra ned kraftigt.
"Fel budgetram"
- De står för mycket av basen i den vardagliga hälso- och sjukvården, men har haft fel budgetram och därför alltid haft budgetunderskott. Men, vi är samtidigt kritiska mot att divisionerna sitter var och en för sig. Vi anser att landstinget måste tänka större, divisionsövergripande. Det är en diskussion som inte alls har förts och det tycker jag är sorgligt.
Effekten blir, menar Katarina Johansson, att divisionerna kan planera åtgärder som gör att man faktiskt hamnar i övertalighet och människor tvingas flytta omkring flera gånger.
- Det är vare sig bra för vården eller de anställda.
Inom landstinget talar man om att se länet som ett sjukhus med fem dörrar, utom nu när ekonomin måste i balans. Katarina Johansson skulle vilja att arbetsgivaren lade upp en hel karta med åtgärder och tog ett helhetsgrepp.
Vill dra i handbromsen
Hon berättar att Vårdförbundet före jul försökt förmå landstinget att dra i handbromsen.
- Vi vill få beskrivet vilken vård vi ska ha. För gör man inte det kan man inte bemanna på rätt sätt. Man kan till exempel inte bara dra ned fem procent på alla verksamheter, för de ser olika ut. I stället måste man reda ut vad landstinget ska tillhandahålla som vårdgivare och sedan hitta en bemanning och våra medlemmar har stor betydelser för att säkerställa god vård.
Katarina Johansson framhåller också vikten av att processen de står inför inte får bli för långdragen samtidigt som den inte får skena iväg. Anställda ska inte behöva leva i osäkerhet längre än nödvändigt och även när arbetsgivaren hittar lösningar för dem som kan tänkas sluta i förtid så får de inte pressas på ett ovärdigt sätt.
- Redan nu har medlemmar ringt och berättat att de blivit tillsagda att om inte de slutar så måste någon annan gå. Men, man ska inte hotas till att sluta.
Lyssna på personalen
Hon tillägger att arbetsgivaren står inför en utmaning. Det måste finnas vikarier även kommande somrar och personal att rekrytera när de stora pensionsavgångarna kommer.
- En arbetsgivare som inte är attraktiv kan tvingas till dyrbara bemanningslösningar och då rinner pengarna iväg igen. Den svåra balansgången framöver görs bäst i samverkan med de fackliga organisationerna och personalen ute i verksamheten.
Katarina Johansson tycker att landstinget ska lyssna mer på sin personal för då kommer det fram mycket bättre lösningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om