Förutom ST har Seko och Saco deltagit i förhandlingarna med arbetsgivaren.
Ewelina Andersson Edenbrink uppger att det fortfarande är en förhandling, som inte är avslutad.
– Den förhandlingen rör placeringen av de uppsagda i Boden.
Där har 83 personer sagts upp.
– ST gick inte vidare till central förhandling, men Saco gjorde det. Vi var dock oeniga allihopa med arbetsgivaren om hur man ska organisera jobbet under den här omställningen, säger Ewelina Andersson Edenbrink och fortsätter:
– Folk har uppsägningstid upp till ett år. Problemet är att det är personalbrist. Det saknas personal inom flera yrkeskategorier och bemanningen är inte löst. Vi tycker att regionen behöver göra ett omtag.
Facket vill att arbetsgivaren tar tillbaka uppsägningar i stället för ett erbjuda visstidsanställningar och vikariat.
– Dessutom planerar man för att anställa sommarvikarier, samtidigt som det finns uppsagd personal på kontoren inom samma yrkeskategorier. Vi menar att det är ett extremt oansvarigt användande av skattemedel och det är en dålig personalpolitik, säger Ewelina Andersson Edenbrink.
Hon bedömer att människor som sökt asyl och uppehållstillstånd i Sverige kommer att få vänta längre på sina beslut, eftersom Migrationsverket har valt att genomföra omställningen på det här sättet.
– Den är kantad av inkompetens kring de långsiktiga effekterna av de val arbetsgivaren gjort. Det har alla tre fack påtalat under hela den här resans gång och arbetsgivaren har ignorerat det.