Fastighetsägare överklagar nämndbeslut
Fastighetsägarna i Pagla har överklagat kommunens beslut om att de olovligt ändrat en byggnad från industri till bostad och att de måste rätta till det. De vill i första hand att länsstyrelsen upphäver beslutet och i andra hand återlämnar ärendet till kommunen så att de kan ansöka om bygglov i efterhand.
Fastighetsägarna överklagar kommunens beslut att de inte får använda huset som bostadshus. FOTO: Lena Leffler
Foto: Lena Leffler
Ändrad användning
Sakfrågan handlar om den ändrade användningen av fastigheten. Miljö- och byggnämnden gav fastighetsägarna bygglov för den aktuella fastigheten 2006. Bygglovet är rubricerat "Ändring av enbostadshus".
Försvaret begärde att länsstyrelsen skulle granska ändringen från industri till bostadsfastighet.
Länsstyrelsen skickade tillbaka ärendet till kommunen.
Vilseledde kommunen
I september i år fattade miljö- och byggnämnden ett nytt beslut. Från nämndens sida hävdar man nu att bygglovet enbart gällde utvändig ändring av huset och att fastighetsägarna vilselett kommunen.
Det beviljade bygglovet baserades, enligt nämnden, på felaktiga uppgifter från de sökande och därför anser den att fastighets-ägarna olovligen har ändrat industrifastigheten till bostadshus. Miljö- och byggnämnden har förelagt fastighetsägarna att vidta rättelse.
Det innebär att de inte får använda huset för att bo där och de får nio månader
på sig att flytta ut.
Paret har överklagat. De menar att de skickade in alla ritningar, både på utvändiga och invändiga förändringar, när de ansökte om bygglov.
Därför har de utgått från att det beviljade lovet även gällde de invändiga ändringarna.
Få komplettera
De menar att det ankommer på nämnden att utreda och bereda ärendet inför beslut.
Råder det oklarheter eller om handlingarna inte är fullständiga ska sökande få möjlighet att lämna in kompletteringar. Utredningsplikten innebär att nämnden också bör besöka platsen, skriver de.
De påpekar vidare att det redan av rubriken på bygglovet framgår att nämnden prövat ansökan utifrån att byggnaden ska användas som bostad. Bygglovet ska därför omfatta även den ändrade användningen, menar paret.
Ny handläggning
De vill att länsstyrelsen upphäver nämndens beslut. Men om länsstyrelsen anser att bygglovet inte omfattar den ändrade användningen bör den skicka tillbaka ärendet till miljö- och byggnämnden för ny handläggning så att fastighetsägarna får möjlighet att i efterhand ansöka om bygglov.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!