I lördags invigdes Edeforsbygdens femte Vinterfestival som sedan fortsatte under söndagen med gudstjänsten och en marknad med lokala hantverkare i Storklinten.
När NSD kikar in i tältkåtan håller organisten Andreas Markström sina händer mot den värmande brasan. På en bänk sitter sångerskan Mirja Palo och häller upp indiskt te med honung och mjölk från medhavd termos.
Hålla värmen
- Jag måste hålla värmen. Om det blir för kallt så funkar inte sången. Jag är utbildad på sång men är inte själv same.
- Det är däremot min sambo. Jag är själv intresserad av kulturen och har lyssnat lite på musiken. Jag kommer att sjunga två sånger med samisk text som handlar om förhållande mellan människan och naturen, säger Mirja Palo.
Gudstjänsten med "samiska förtecken" som körs för tredje året kom till just för att det finns en djupt rotad samekultur i Edeforsbygden. En som tagit sig till Klintens gudstjänst är samen Marja Labba och dottern Marge Nutti.
Första besöket
- Min sambo håller till ute i renskogen. Vi har faktiskt renar runtikring skidanläggningen. Eftersom vi finns på Bovallen just nu så passade jag på att åka hit en stund. Det är faktiskt första besöket, säger Marja Labba.
Det är ju inte så vanligt att få sitta på kyrkbänkar med utlagda renfällar framför en mysigt sprakande brasa. Några som även var med på fjolårets gudstjänst är paret Wigerth och Gun Boström och vännerna Ulla och Rutger Hellström som alla är kristna.
- Vi hör till Filadelfia medan våra vänner hör hemma i Missionskyrkan. Vi kommer bra sams ändå, det finns ju bara en Gud, säger Gun Boström.
Under predikan valde Lennart Åström att prata om just Kärlekens väg.
- Vägen handlar om våra drömmar och hur vi kan realisera våra mål. Vi måste våga välja de svåra vägarna ibland, säger Lennart Åström.
Tre veckor tidigare i år
I år hålls gudstjänsten tre veckor tidigare än förra året, vilket påverkade besöksantalet.
- Folk har inte hittat ut än. Det känns ändå bra att vara på ett ställe där folk rör sig väldigt mycket. Skidåkning och gudstjänst går att förena.
- Nu hoppas vi också att resten av vinterfestivalen som pågår en hel vecka på temat eld ska bli skoj. Vår ambition är att utveckla festivalen till något som vi gör tillsammans i Edeforsbygden. Det viktigaste är att få så många aktiva som möjligt, säger Lennart Åström.