Fingal Larsson blir fall för Högsta domstolen
Fingal Larsson-Lennelinds barn begär resning i Högsta domstolen. De vill att den orättfärdiga spiondomen mot deras far rivs upp. De vill ha upprättelse och en ursäkt. - Äntligen har vi kommit så här långt, säger Birgit Engström, Boden.
Birgit Engström har broderat Enbomprocessen och där står med korsstygn bland annat "Juridiken gagnar inte oskyldigt dömda, den verkar mer för att skydda domare som dömt oskyldiga."FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
Började berätta
För fyra år sedan började hon att skriva. Hon grät, skrev och vandrade. Att återuppliva allt gav henne magsår. Men samtidigt var det helande.
Birgit Engström berättar om en barndom där hon och hennes bröder blev påhoppade, bespottade och även hotade. En främmande person sade till hennes bror Sigge att de inte hade något berättigande, utan borde ställas upp mot en vägg och skjutas.
- Kanske det hade varit humanare än det helvete vi fick leva i de första åren efter domen, säger hon.
Hemifrån hade hon lärt sig att inte ljuga och kunde inte förstå hur tidningarna kunde fara med så mycket osanning om dem.
Teg och drog sig undan
- Men det var ingen idé att försöka försvara sig. Det spelade ingen roll vad man sa, utan jag lärde mig att vara tyst och att dra mig undan.
Hon tillägger att det inte går att beskriva stämningen som var efter kriget. I dag är det annorlunda.
- Pappa berättade att under rättegången i Högsta domstolen så satt en av nämndemännen och snarkade och sov. Jag undrar om han friade eller fällde pappa?
Hon skrev till dåvarande statsministern Göran Persson, som hänvisade till justitieministern Thomas Bodström. När Bodström inte svarade skrev hon igen och då skrev han att man inte kan göra något på grund av grundlagen.
En skamfläck
- Han skrev att det var tidsandan då och att vi säkerligen aldrig får reda på vad som hände. Handlingarna hemligstämplades i 60 år för att vi skulle hinna dö. Det är en skamfläck som de inte vill ha att göra med, men Sverige kan inte gå vidare utan att rensa i den här skiten.
Hon är övertygad om att hennes pappa och de andra dömdes för sin ideologi. De var kommunister. När hon och hennes bror Rune talade om att ansöka om resning ville de ha ett bra underlag.
Uppgifter som inte stämmer
Överstelöjtnat Stellan Bojerud har granskat Fingal Larssons fall.
- Han har funnit att flera saker som pappa anklagades för inte stämmer. Bland annat ska han ha röjt uppgifter om en försvarsanläggning till Fritjof Enbom, men anläggningen byggdes först tre år senare. Det var svammel alltihop som åklagaren Ryhninger påstod, säger Birgit Engström och tillägger att Högsta domstolen måste säga ja till syskonens resningsansökan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!