Föreningen Team Experience registrerades för två månader sedan och är sanktionerad för arrangemang inom löpning, skidåkning och orientering. På söndagen ordnade de en hinderbanetävling på Buddbyträsket under namnet Wild West Run som lockade ett 50-tal deltagare.
Dubbskor var att rekommendera.
– Man ska inte förakta de klassiska tävlingarna som Vasaloppet och Vätternrundan, men mer och mer upplever vi att folk letar efter annorlunda utmaningar, säger Christoffer Larsson, tävlingsledare.
Inspirationen kommer från militären, där Christoffer Larsson själv har arbetat och varit med och sprungit många hinderbanor.
Han och övriga i styrelsen har riktat in sig på alla ålder och hela familjer. På sikt är målet att de även ska hålla i egna träningar.
I flera veckor har de preparerat en trekilometersbana på sjön med skoter och pistmaskin, för att snön ska vara packad och någorlunda lätt att springa på.
– Drivkraften är att få ordna någonting roligt och spännande för folk, så att de kommer ut och får en sporre att träna.
Längs banan finns snöhögar, höbalar, lastpallar, kryphinder, steghinder och bildäck som de tävlande måste forcera.
– De får välja om de vill springa ett eller två varv, men de allra yngsta springer bara en kilometer.
Det är dags för en säkerhetsgenomgång inför starten.
– Där borta har vi ett berg av snö. Det är lite ojämnt och det finns snöklumpar så se efter var ni sätter fötterna, säger Christoffer Larsson.
Han uppmanar dem också att inte hoppa, utan klättra ner från "Himlastegen", som är tre meter hög, och att hålla ett rejält tag i repet när de ska ta sig upp på sluthindret.
Solen bryter fram och lyser från en klarblå himmel när löparna ger sig iväg.
Per Gånvall är funktionär vid "Himlastegen".
– Här får de får välja om de vill klättra över eller springa förbi, eftersom det finns en skaderisk och nog är rätt trötta andra varvet. Utom om man siktar på pallplats – då måste man över.
Engla Jansson, 10 år, från Niemisel, var nöjd med sitt lopp efteråt.
– Det var jobbigt. Men det gick bra, jag kom femma.
Att det var jobbigt var alla överens om.
– Man tar ju ut sig till max. Hindren är inte så farliga, men det är tungt att springa i snön. Annars är det kul, säger Josephine Linder från Crossfit Boden.
– Det var jätteroligt, bra uppstyrt, bra hinder och bra säkerhetsrutiner, säger väninnan Sara Lantz.
Den som sprang snabbast i sexkilometersloppet var Anton Nilsson från IF Göta Karlstad. Han pluggar till fysioterapeut i Luleå och kom till tävlingen tillsammans med sina två kurskamrater Anders Vedin, Sundsvalls OK, som slutade trea, och Marcus Nilsson, Luleåkamraterna, som hamnade på andra plats i loppet.
– Väldigt krävande, men kul. Man plågar sig, kommenterade Anton Nilsson loppet.