För bra betyg för drömutbildning

- Alla blir förlorare.Det säger Per-Joar Björnstad, rektor vid Tärnaby skidhem, om Boden kommuns vägran att låta Kristoffer Jakobsen, 15, studera vid skidhemmet.

Så här skriver gymnasiechefen Pia Elmgren i beslutet om avslag den 24 juni. För att få gå det individuella programmet får eleven inte vara behörig. Det innebär att om Kristoffer Jakobsen hade haft IG i något kärnämne hade han kommit in.

Så här skriver gymnasiechefen Pia Elmgren i beslutet om avslag den 24 juni. För att få gå det individuella programmet får eleven inte vara behörig. Det innebär att om Kristoffer Jakobsen hade haft IG i något kärnämne hade han kommit in.

Foto: Fotograf saknas!

BODEN2010-07-02 06:00

I torsdags berättade NSD om skidtalangen Kristoffer Jakobsen som vill göra en seriös satsning på utförsåkning.
När det var dags att söka gymnasieutbildning föll valet på Tärnaby skidhem.
Men från kommunens sida blev det kalla handen.
För bra
Gymnasiechefen Pia Elmgren skriver i avslaget att för att Kri-stoffer Jakobsen ska kunna gå på skidhemmet måste kommunen skriva in honom vid IV-programmet. Enligt kommunens tolkning så skriver den bara in elever som inte är behöriga.
Kristoffer Jakobsen gick ut med betygen väl godkänt och godkänt, så han har helt enkelt för bra betyg.
- Enligt Skolverkets normer ska eleven skrivas in på IV-programmet, men jag ser inte i beskrivningen att man måste ha icke godkända betyg för att skrivas in där, säger Per-Joar Björnstad.
Han hävdar att det är tillräckligt att eleven vill ha en annan skolsituation.
Alternativet för Kristoffer Jakobsen är att flytta till Arvidjaur, som lovat bifalla hans ansökan. Först flyttar han och pappan, men hela familjen vill flytta från Boden.
- Det är några få kommuner som det alltid är problem med, säger Per-Joar Björnstad.
- Alla förlorar på det här. Eleven som inte får gå utbildningen. Föräldrarna som blir anti mot kommunen och kommunen som förlorar pengar om familjen flyttar, fortsätter han.
Bra lösning
I år har Bromma, Härnsösand och Kramfors bifallit ansökningar från elever i gymnasieålder. Enligt Per-Joar Björnstad har dessa kommuner skickat elever till skidhemmet tidigare och upplevt att det är en bra lösning för individen.
Han tycker att Bodens tolkning är tråkig och anser att man ska sätta eleven och familjen i centrum.
- Vi är en motsvarande gymnasieutbildning, som ger samma behörighet. Dessutom är det här en billigare lösning för kommunen, som bara betalar tre terminer i stället för sex om de skickar en elev till gymnasiet i Luleå, säger Per-Joar Björnstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om